bet365

LISTA: Bästa afrikanska fotbollsspelare genom tiderna

Afrikas bästa spelare genom tiderna – vem är bästa afrikanska fotbollsspelare någonsin?

Vilka är Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna? Afrika har haft några fantastiska spelare genom tiderna och än idag har vi storstjärnor som Yaya Touré vars födelseland Elfenbenskusten ligger i Afrika. Trots det får den afrikanska fotbollen sällan någon vidare uppmärksamhet i Europa, undantaget är de som kommer till de stora ligorna i Europa. Som exempel har vi Samuel Eto’o, Yaya Touré, Didier Drogba och Marseilles gamla stjärna Abedi Pelé som är några av de bästa afrikanska fotbollsspelarna.

Bästa afrikanska fotbollsspelare  – vilka är Afrikas bästa spelare genom tiderna?

Ja, det är inte en lätt uppgift att samla ihop de fem bästa spelarna som någonsin kommit från Afrika men vi på Silly Season Sverige kommer presentera de fem bästa afrikanska fotbollsspelarna genom historien. För dig som är intresserad av Afrikanska Mästerskapen 2023 så har du allt du behöver här:

Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna

Listan innefattar spelare både från förr i tiden och spelare som är aktiva än idag. Kriterierna är att spelaren ska vara född i Afrika och ha representerat ett afrikanskt landslag under sin aktiva spelarkarriär. Huvudsakligen baseras listan på hur bra de har varit i landslaget och hur mycket de har betytt där. Därför kan vissa stora namn inte vara på listan samtidigt som vissa mindre kända namn letar sig in.

Bubblare: Didier Drogba, Yaya Touré och Jay-Jay Okocha.

5. Roger Milla är en av Afrikas bästa spelare genom tiderna (Kamerun)

Roger Milla är nummer fem i vår lista med Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Man kände igen Roger Milla genom hans ständiga leende och att han alltid hade något bus för sig. En av hans mest kända aktioner var hans dans i VM 94 när han blev VMs äldsta målskytt någonsin mot Ryssland – hela 42 år gammal.

I klubblagen var han även där en fröjd att titta på med sin glädje. I Europa tillhörde han en del franska klubbar som Valenciennes, Bastia, Monaco och Montpellier. Det blev över 100 mål för Milla i Ligue 1. Förutom framgångarna i Europa gjorde han över 250 mål i Kameruns högstsaliga och representerade även sitt land 102 gånger.

4. Nwankwo Kanu en av de bästa afrikanska spelarna genom tiderna (Nigeria)

Nwankwo Kanu är nummer fyra i vår lista med Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Kanu var en i kullen nigerianer som, via en nigeriansk akademi, tog steget till Europa under mitten av 1990-talet. Kanu hamnade i Ajax och köptes av Inter innan han hamnade i Arsenal där han blev något av en kultspelare. Det blev fem säsonger i Arsenal och hans mest kända stund var kanske när han vände en 2-0-match mot Chelsea på Stamford Bridge med ett hattrick på bara 15 minuter. Sen får man heller inte glömma att han var med under The Invincibles 2003/2004.

För landslaget var han under sina 17 aktiva år en ledarfigur. Det blev drygt 80 landskamper för Nigeria och han var även med i det kända nigerianska U17-landslaget som vann VM-guld 1993. Han gjorde för övrigt sin landslagsdebut mot Sverige 1994.

3. Abedi Pelé är en av Afrikas bästa spelare genom tiderna (Ghana)

Abedi Ayew Pelé är nummer tre i vår lista med Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Pelé var någon av en fotbollsnomad. Han representerade 13 klubbar under sin spelarkarriär och gjorde drygt 150 mål på sina 450 klubblagsmatcher. Han var mest uppskattad i Marseille under deras franska stortid i början av 1990-talet.

Bäst var han ändå när han representerade sitt Ghana. Han snittade 0.49 mål per match i sina 67 landskamper och han blev bland annat utsedd till afrikanska mästerskapens bästa spelare två gånger. Abedi Pelé har även två söner som är landslagsmän för Ghana: Andre Ayew som precis köptes av Swansea och Lorients Jordan Ayew.

2. Samuel Eto’o är den näst bästa afrikanska spelaren genom tiderna (Kamerun)

Samuel Eto’o är nummer två i vår lista med Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Eto’o har tyvärr blivit uppmärksammad för sina bråk med de kamerunska fotbollsförbundet under de senaste åren. Det är synd med tanke på att han är en legendar av sällan skådat slag i Kamerun. Han har gjort 118 landskamper och 56 mål för sitt land.

Det är ändå i klubblagen han har haft störst framgångar. Han lyckades aldrig slå igenom i Real Madrid utan det var i Barcelona, via Mallorca, som han exploderade. På 145 matcher i La Liga för Barca blev det hela 108 mål. Efter det har han även haft en lyckad sejour i Inter, en kortare tur i Anzhi Makhachkala, ett år vardera i Chelsea och Everton för att sedan representera Sampdoria förra säsongen. Han skrev nyligen på för Antalyaspor från Turkiet.

1. George Weah Afrikas bästa fotbollsspelare genom tiderna (Liberia)

George Weah är den bästa afrikanska fotbollsspelaren någonsin.

Weah var en fantastisk fotbollsspelare som befann sig på den absoluta världstoppen. Han är mest känd för sina år i Milan där det blev över 50 mål på sina 150 matcher. Utöver Milan representerade han även klubbar som Monaco, PSG, Chelsea, Manchester City och Marseille. Hans största merit är när han tog hem hela Ballon d’Or år 1995.

Anfallaren var en extremt viktig figur för sitt Liberia, inte bara som fotbollsspelare utan som människa. Han var i tidig ålder mycket engagerad med välgörenhet i Afrika och är numer en mycket stor politiker i Afrika som står för människors rättigheter i de fattiga delarna av Afrika. Han har betytt så mycket för hela Afrika, inte bara på planen, utan även utanför med sina insatser och välgörenhet.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply