Underhållande och händelserikt kryss i Kalmar

På ett soligt men halvtomt Guldfågeln Arena, tog tabellsexan Kalmar FF emot nian IFK Norrköping. Bägge lagen kom från ett längre allsvenskt uppehåll och förlorade sina respektive senaste matcher mot Djurgården (Kalmar) samt AIK (Norrköping).

Men på måndagskvällen var det äntligen dags och de bägge lagen visade stor spellust direkt från start. IFK Norrköping var det mer spelförande laget under den första halvleken och trots en smärre press, var det de rödklädda som skulle ta ledningen. Måns Söderqvist avfyrade en kanon från långt håll i den 40:e minuten, som på vägen mot mål styrdes på en bortaspelare och totalt ställde målvakten Mitov Nilsson som såg bollen flyga in i nät.

Bara sekunder efter hemmalagets ledningsmål, var Thorvaldsson så när att trycka in bollen i nät från snäv vinkel. Bollen rullade dock parallellt med mållinjen innan den kunde rensas bort från faran av Kalmar-försvarare. Ett IFK-mål skulle inte ha varit helt ologiskt, men något sådant skulle inte komma i den första halvleken.

I den andra fortsatte gästerna i samma tempo mot ett stillastående Kalmar vars försvar i inledningen var knackigt.

Bortalagets tempo kom av sig en aning efter den inledande pressen och då började istället Kalmar ta över chansskapandet och trycket. Papa Diouf och Melker Hallberg var två pjäser som trummade på framåt för det mer bestämda Kalmar som stressade gästernas försvar i en måttlig grad.

Men precis när Kalmar började hitta rätt, skulle IFK Norrköping få in sin kvittering. Thorvaldsson avslossade bössan strax utanför straffområdet och ännu en gång skulle bollen styras på en försvarsspelare och in bakom målvakten, som denna gång var Etrit Berisha.

Som om det inte var nog med försvarsstyrningar, skulle ännu ett mål gå via en hemmaback. Telo fick bollen djupt in i straffområdet och sköt ett skott som styrdes på en rödklädd och totalställde i hemmamålet Etrit Berisha. På tre minuter hade IFK Norrköping vänt underläget och nu var det Kalmar FF som skulle få jaga efter en kvittering. I matchens 65:e minut skulle Henrik Rydström göra sitt blott 300:e framträdande, när Nanne Bergstrand valde att byta ut Ismael till förmån för veteranen, som genast tog för sig med sitt enkla men stabila spel.

Hemmalaget tryckte på för kvittering, men några allt för kvalificerade målchanser skapade man inte. Istället var Thorvaldsson bara centimetrar ifrån att pilla in 3-1 i matchens 69:e minut, efter ett långt inlägg från vänsterkanten.

Kalmars upphöjning under den andra halvleken skulle till slut leda till en kvittering – och inte vilken kvittering som helst. Det 17-årige undret, Melker Hallberg, skulle ännu en gång bjuda på fotbollsgodis när han snappade upp bollen strax utanför straffområdet och fullständigt dunkade in 2-2 bakom en chanslös Mitov Nilsson i den 79:e minuten.

Markus Thorbjörnsson var en olycklig man under måndagens match. Först låg han bakom ett Norrköpingsmål, för att sedan få en boll rakt i klockspelet. Som om det inte vore nog, fick han en rejäl smäll i huvudet några minuter därpå och var tvungen att bäras ut på bår. Mycket talar för en hjärnskakning och därmed kan ytterligare en Kalmar-spelare hamna på den redan långa skadelistan.

Bägge lagen gick för ett segermål och Kalmars Melker Hallberg var på spelhumör efter sitt drömmål. En frispark från relativt långt håll, knorrade han förbi muren men rakt på gästernas målvakt som dock inte var allt för bekväm med returen. Strax därefter var istället bortalagets Isaac Thelin nära att nicka in 3-2 för hemmalaget, men bollen smekte Berishas högra stolpe. Berisha skulle fortsätta att hålla kvar Kalmar i matchen, när Thelin ännu en gång avfyrade kanonen från långt håll som målvakten Berisha dock mycket vackert styrde ut till hörna.

Efter 95 spelade minuter blåste domare Pandzic av en underhållande och händelserik match, som slutade 2-2. Norrköping stod för en fin anfallsfotboll och skulle kanske ha plockat med sig samtliga tre pinnar på måndagen. I och med det oavgjorda resultatet, blir Kalmar FF kvar på sjätteplatsen medan Norrköping går om rivalen Åtvidaberg och lägger sig på en åttondeplats i tabellen.