UEFA ändrar om seedningsreglerna i Champions League

Gianni Infantino, generalsekreterare och ett välkänt ansikte vid olika turneringars lottningar, har gått ut med nyheten att UEFA ändrar om sina seedningsregler vilket bland annat påverkar klubbarna i Premier League negativt.

När gruppspelen i Champions League har lottats tidigare har man baserat de olika seedningsgrupperna på klubbarnas resultat i UEFAs tävlingar de senaste fem åren. Det har gjort att klubbar som Arsenal och Porto ständigt befunnit sig i den främsta seedningsgruppen samtidigt som Manchester City har placerats i den andra, tredje eller fjärde seedningsgruppen. Men nu ändras dessa reglerna och det kommer bland annat så hårt mot klubbarna i Premier League.

Mindre mästarna gynnas

Den nya första seedningsgruppen kommer istället innehålla vinnaren av de sju främsta ligorna (England, Spanien, Italien, Frankrike, Portugal, Tyskland och Ryssland) samt den regerande Champions League-segraren. Om det är så att vinnaren av Champions League dessutom vinner sin inhemska liga så kommer den åttonde platsen gå till Eredevisies vinnare som detta året blev PSV Eindhoven. Därför kommer heller Barcelona eller Real Madrid, Chelsea eller Arsenal hamna i den första seedningsgruppen samtidigt.

De nya reglerna innebär alltså att ett land aldrig kan ha två lag i den främsta seedningsgruppen. Till exempel kan England ha Chelsea i den främsta gruppen och sedan ha Arsenal, Manchester United och Manchester City i den andra seedningsgruppen om alla kvalificerar sig så högt  upp i rankingen. Lag från samma länder kan fortfarande inte lottas i samma grupp trots regelförändringen.

”Ge de som har vunnit en särskild behandling”

– Fotboll handlar om att vinna, det är en tävling och jag tycker att det är en ganska naturlig sak att ge de som har vunnit en särskild behandling, säger UEFAs generalsekreterare Gianni Infantino i ett uttalande i samband med avslöjandet av den nya regeln.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply