Lucka 21: Mats Hummels

När det gäller epitetet världens bästa fotbollsspelare genom tiderna är det oftast Diego Maradona och Pelé som gör upp om titeln. Dagens generation för gärna in Messi på tal, medan en del ur den äldre generationen slår ett slag för tyske Franz Beckenbauer.

Med handen på hjärtat så är nog Beckenbauer en bit efter de övriga, men när det gäller epitetet den mest eleganta fotbollsspelaren genom tiderna så finns det få som slår honom på fingrarna. I Tyskland blev den flärdfulle liberon under 60 och 70-talen kallad ”Der Kaiser”, kejsaren. I 40 år har Tyskland väntat på en ny kejsare i de bakre leden. Många har känt sig kallade, men det är först idag som Tyskland fått fram en mittback som fullt ut matchar den gamle kejsarens spelsinne. Hans namn? Mats Hummels!

Kejsarens nya kläder är ju en saga som alla känner till, och även om sagans kontext inte direkt matchar vare sig den nye eller den gamle tyske fotbollskejsaren så är titeln i allra högsta grad appliceringsbar. Beckenbauer startade sin karriär i 1860 München(som för övrigt var bättre än Bayern på den tiden), men av olika anledningar så bytte han till nya kläder, Bayerns röda.

Mats Hummels å sin sida startade sin karriär som knatte i Bayern München där han jobbade sig hela vägen upp till ett proffskontrakt. Förtroendet för den talangfulle mittbacken fanns inte riktigt och i januari 2008 lånades han ut till Dortmund. U21-landslagsstjärnan blev undantaget som bekräftar regeln. Även en mastodontklubb som Bayern München kan göra grova felbedömningar. De röda kläderna byttes ut mot den nye kejsarens kläder, nämligen Borussia Dortmunds gula. Att han trivs i dessa nya kläder i förhållande till sina gamla blev tydligt när han under en ligamatch mot förra klubben Bayern München stod upp mot den förre klubbkamraten Bastian Schweinsteiger när denne brutalt kapat en Dortmundspelare.

Den idag 24-årige mittbacken har som främsta förmågor sin enastående spelförståelse och sitt exceptionella rörelsemönster, för även om Hummels både är en god tacklare och huvudspelare så gör hans förmåga att placera sig rätt att han sällan behöver använda dessa förmågor.

Utöver defensiva kvalitéer så besitter Hummels en god teknik och hans långbollar och patenterade djupledslöpningar gör att han även är ett starkt offensivt vapen, såväl i tyska landslaget som hemma på Signal Iduna Park.

Hummels framfart har inte gått obemärkt förbi och han har bl.a tilldragit sig intresse från Barcelona. Hummels har själv deklarerat att Dortmund inte är slutstation i karriären, men att han å andra sidan inte har någon brådska. Detta speciellt eftersom Borussia Dortmund idag ser ut att vara en riktig utmanare till att nå långt i Champions League.

Huruvida Hummels kommer att nå samma nivåer som den gamle kejsaren är idag omöjligt att sia om. Det som framförs till hans nackdel är att han viker ner sig i de stora matcherna, och även om han delvis har rättat till detta så var han en stor del i den mentala kollaps som drabbade det tyska försvarsspelet under sommarens EM-semifinal mot Italien. Att kunna prestera på sin fulla förmåga i just den typen av matcher är själva essensen i en världsstjärnas repertoar.

Att Hummels har gott om tid att fila bort just detta talar för att den nye kejsaren är här för att stanna, och var han än verkar kommer han att lysa upp försvarsspelet som konst under det kommande decenniet.

Jon Lidberg

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply