Topp 5: Storspelare som blivit succétränare efter karriären

Pep Guardiola

Fem spelare som blivit lyckade tränare

Många spelare väljer att stanna i fotbollens värld efter karriären och det är egentligen inte så konstigt eftersom fotbollens värld är enorm. Man kan jobba som scout, ungdomstränare, analytiker, fystränare, assisterande manager, manager, sportchef, ambassadör, ja, möjligheterna är egentligen hur många och hur stora som helst.

De som uppmärksammas mest är de spelare som blir tränare. Tränaryrket är ett extremt svårt och utsatt jobb, vilket betyder att det är extremt få som faktiskt lyckas. Sen finns de spelare av absoluta världsklass som faktiskt lyckades ta steget från spelare till tränare av yppersta klass när spelarkarriären var över. Nu kommer vi lista fem storspelare som blivit succétränare efter karriären.

Tränare som har varit storspelare

Tidigare har vi listat sju spelare med egna finter, världens tio snabbaste spelare, tolv kontraktslösa spelare som din klubb kan värva och transferfönstrets tio hetaste affärer. Det är inte alla som blir tränare, utan några spelare har valt en annan bana. Kolla gärna in spelarna med de märkligaste jobben efter karriären. Nu väljer vi istället att titta på fem storspelare som sadlat om och blivit succétränare efter den aktiva karriären.

Listan baseras på Silly Season Sveriges åsikter om hur bra spelaren var under sin karriär och hur väl han har lyckats med sin tränarkarriär. Det är alltså en kombination av framgången som tränare och framgången som spelare. Nu tar vi en titt på fem storspelare som blivit succétränare efter karriären.

Bubblare: Jupp Heynckes, Ronald Koeman, Carlo Ancelotti och Luis Henrique.

5. Laurent Blanc

Laurent Blanc

Laurent Blanc har varit tränare för Paris Saint-Germain sedan 2013 och tagit klubben till nya höjder. Tidigare tog han Bordeaux till ett överraskande guld som tränare innan han var förbundskapten för Frankrike i två år. När han väl blev bekväm i PSG har han verkligen utvecklad klubben och han fortsätter hålla alla storspelare nöjda.

Som spelare var Laurent Blanc en extremt skicklig mittback. Med sina 193 centimeter var han inte bara en målfarlig spelare, han var även extremt elegant med en spelintelligens få andra försvarare hade förr tiden. Blanc hann representera klubbar som Montpellier, Marseille, Napoli, Barcelona, Inter och Manchester United utöver sina 97 landskamper.

4. Vicente del Bosque

Vicente del Bosque looks on in despair during Spain's 2-0 defeat by Chile in the World Cup.

Nuförtiden vet få hur bra Vicente del Bosque var som spelare. Han var en defensiv mittfältare och var en spelare som använde både hjärnan och kroppen när han dominerade spansk fotboll på 1970-talet. Totalt blev det över 500 matcher för sitt Real Madrid mellan 1968 och 1984. Fem La Liga-titlar blev det under åren.

I modern tid är del Bosque mest känd för sitt jobb som spansk förbundskapten. Han har som bekant tagit Spanien till seger både i EM och VM, ibland utan spel med en renodlad anfallare. Del Bosque har också tränat Real Madrid och Besiktas. I Real Madrid vann han La Liga två gånger som tränare och Champions League två gånger med bland annat Zinedine Zidane som spelare.

3. Diego Simeone

Diego Simeone

Som spelare var Diego ”Cholo” Simeone verkligen ingen man ville möta. Med sin pitbull-liknande hårdhet och aggressivitet ville man helst spela runt om Simeone snarare än genom. Innermittfältaren var en extremt uppskattad spelare i både Sevilla, Atlético Madrid, Lazio, Inter och moderklubben Velez Sarsfield. Hann vann UEFA-cupen två gånger under karriären, Serie A en gång och La Liga en gång.

Som tränare har han visat sig vara ännu vassare. Han har tagit Atlético Madrid från att vara strax bakom Real Madrid och Barcelona till att verkligen utmana jättarna år efter år. Lägg därtill på Europas tätaste defensiv så förstår man hur bra jobb Diego Simeone har gjort, trots betydligt mindre resurser än rivalerna. La Liga-titeln 2013/2014 är det största han vunnit som tränare.

2. Pep Guardiola

Pep Guardiola

Pep Guardioa är en av de hetaste unga tränarna just nu. 45-åringen krossar allt och alla med sitt Bayern München, exakt som han gjorde med FC Barcelona i Spanien. Även om han bara har tränat två av världens absolut bästa klubbar så har han, med sitt tiki-taka-spel, tagit fotbollen till en ny nivå. Han har med sin taktiska skicklighet nästan tröttnat på att vinna hela tiden så därför kommer han prova på utmaningen i Manchester City nästa säsong.

Som spelare var Guardiola också ha en defensiv mittfältare. Han fick sällan de stora rubrikerna i Barcelona, men han var en av de mest uppskattade spelarna i klubben. Med sin extrema intelligens, arbetskapacitet och lojalitet symboliserade han Barca likväl på plan som utanför runt 2000-talet.

1. Johan Cruyff

Johan Cruyff

Totalfotbollens skapare är nummer 1 på listan. Johan Cruyff inledde med att revolutionera fotbollen som spelare i Ajax. Den fullständig makalöst skickliga offensiva mittfältaren hade en teknik, spelskicklighet och kreativitet som världen aldrig hade sett innan. Han gjorde 190 mål på sina 240 matcher i det Ajax som dominerade europeisk fotboll på 60- och 70-talet. När han spelade i Barcelona var holländaren lika bra och det var där han fäste sina rötter.

Han började dock träna Ajax på 1980-talet och stod för sin totalfotboll även som tränare. Tre år senare bar det av tillbaka till Barcelona där han hade en väldigt framgångsrik period på 1990-talet. Han har dock inte varit aktiv som tränare sedan 1996, även om han varit förbundskapten för Katalonien mellan 2009-2013.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply