Topp 20: Klubbarna i Premier League som spelar flest egna produkter

Vilka klubbar i England ger flest chanser till egna produkter?

Att utveckla egna spelare är något alla klubbar gör. Allt från Arsenal, Chelsea, Manchester United och Liverpool till lilla Boreham Wood, Barnet eller Nuneaton har egna ungdomslag. I vissa klubbar satsar man stenhårt på att producera och utveckla egna spelare som ska upp till A-laget, men i andra klubbar utvecklar man unga i hopp om att sälja dessa vidare istället för att inkludera dem i egna A-laget.

Det är en komplex fråga i vad som är bäst: producera egna spelare eller köpa färdiga spelare som kan ge effekt här och nu. Debatten pågår jämnt och ständigt i världen i och med att allt fler klubbar lutar åt att köpa färdiga spelare istället för att utveckla egna. Speciellt i England är debatten het eftersom klubbar allt mer ignorerar eller inte ger egna talanger chansen utan istället köper billigare utländska spelare. Därför kommer vi lista de tio bästa klubbarna i Premier League att ge egna produkter chansen.

Bästa Premier League-klubbarna i att ge unga chansen

Listan kommer att visa hur många egna produkter som har fått chansen en gång, och hur många egna produkter som har spelat tio matcher eller fler i A-laget. Spelarna som inkluderas är de som tillhör klubbens officiella A-trupp och matcherna de har spelat för att räknas med i listan måste ha varit i Premier League. Det är endast Premier League-framträdande som räknas med alltså. Spelare som är utlånade kan också räknas med i listan om de tillhör A-laget. Listan har tre kriterier som vi utgår från:
– Spelaren måste ha kommit till dess nuvarande klubb före sin 18:e födelsedag.
– Spelaren måste ha spelat för nuvarande klubbens U18-lag någon gång.
– Spelaren har inte spelat någon tävlingsmatch för någon annan klubbs A-lag.

Det innebär att spelare som Alex Oxlade-Chamberlain och Wayne Rooney inte kommer räknas med i listan på grund av att bägge har spelat seniorfotboll i deras förra klubbar. Men det finns en hel del övriga talanger som finns med i listan över de klubbar som ger egna produkter flest chanser.

Placering 20-11

20. Swansea (Inga egna produkter har fått chansen i Premier League)
20. Bournemouth (Inga egna produkter har fått chansen i Premier League)
18. Sunderland (En egen produkt har fått chansen mellan 1 och 9 gånger i Premier League)
18. Stoke (En egen produkt har fått chansen mellan 1 och 9 gånger i Premier League)
18. Manchester City (En egen produkt har fått chansen mellan 1 och 9 gånger i Premier League)
15. Watford (En egen produkt har spelat över 10 matcher i Premier League)
15. West Bromwich (En egen produkt har spelat över 10 matcher i Premier League)
13. Crystal Palace (Två egna produkter har spelat över 10 matcher i Premier League)
12. Norwich (Tre egna produkter har spelat mellan 1 och 9 matcher i Premier Leauge)
11. Leicester (Fyra egna produkter har spelat i Premier League, varav tre av dessa har spelat över 10 matcher i Premier League)

10. Liverpool

Liverpool brukar traditionellt plocka upp spelare som blir ikoner i klubben. Ett tydligt exempel på dessa är legendaren Steven Gerrard. I nuläget har man fem spelare i A-truppen som har fått spela i Premier League.

Det är Jordan Rossiter, Jon Flanagan, Andre Wisdom (på lån i Norwich), Jerome Sinclair och Brad Smith. Jordon Ibe räknas inte med eftersom han spelade A-lagsfotboll för Wycombe innan han kom till Liverpool och Joao Teixiera kom till klubben när han var 19.

Av dessa fem har André Wisdom och Jon Flanagan gjort över tio framträdanden i Premier League. Resten har gjort mellan 1 och 9.

9. Chelsea

Chelsea är kanske inte klubben man associerar med att släppa fram egna produkter på grund av sina enorma pengar. Men man har ändå släppt fram sex spelare från den egna akademin som tillhör A-truppen i nuläget. Dessa är John Terry, Ruben Loftus-Cheek, Nathan Aké, John Swift, Lucas Piazon och Andreas Christensen.

Endast Terry och Loftus-Cheek är i klubben nu och resten är utlånade. Det är också bara Terry som gjort över 10 matcher i klubben, resten har gjort mellan 1 och 9.

8. West Ham

Mark Noble räknas som Mr West Ham med tanke på att han endast har spelat i West Ham i sitt liv och är uppvuxen nära Upton Park. 28-åringen har över 300 matcher för klubben och är en av sex egna produkter i West Hams trupp som är egna produkter och som har spelat i Premier League.

De andra fem är James Tomkins, Reece Oxford, Elliot Lee, Josh Cullen och Reece Burke. Utöver Noble har Tomkins gjort över 10 PL-matcher. Resten har gjort upp till 9.

7. Everton

Everton har ofta en sprudlande ungdomsakademi och många av dessa blir också medlemmar i A-truppen under lång tid. Just n har man sex egna produkter i A-laget som har spelat i Premier League. Dessa är Tony Hibbert, Leon Osman, Ross Barkley, Tyais Browning, Conor McAleny och Luke Garbutt.  De tre förstnämnda har spelat över tio matcher i Premier League och de andra har inte gjort över 10 framträdande än.

6. Aston Villa

Ett av de yngsta lagen i Premier League är Aston Villa. Det hjälper dock inte deras digra placering i Premier League efter 12 omgångar då man placerar sig sist i tabellen med hela fem poäng upp till säker mark. Man har dock sju egna produkter i A-truppen. Jack Grealish, Gabriel Agbonlahor, Ciaran Clark, Nathan Baker, Gary Gardner, Callum Robinson och Rushian Hepburn-Murphy har alla spelat i Premier League. Alla utom Robinson och Hepburn-Murphy har spelat över tio matcher i PL.

5. Newcastle

Det är sällan lugn och ro Newcastle. Klubben har alltid något problem, oavsett om det är styrelse, tränare eller spelare så är det alltid något som fansen är missnöjda med. Något lagets supportrar måste vara nöjda med är det deras unga lag som innehåller hela sju egna produkter. Tim Krul, Adam Armstrong, Paul Dummett, Steven Taylor, Sammy Ameobi, Rolando Aarons och Shane Ferguson har alla spelat i Premier League. Alla utom Aarons har gjort över 10 framträdanden i PL.

4. Manchester United

Manchester United är en av de engelska klubbarna som traditionellt sett har släppt fram mest och bäst ungdomar. Spelare som Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville, Nicky Butt, David Beckham m.fl är några av de storspelarna som kom fram i Man United på 1990-talet.

Numer är det något sämre med storspelare som kommit fram från de egna leden, men det finns 8 egna produkter som spelar i Premier League. James Wilson, Adnan Januzaj, Will Keane, Tyler Blackett, Andreas Pereira, Jesse Lingard, Paddy McNair och Cameron Borthwick-Jackson har alla spelat i Premier League. Endast Wilson, Januzaj, McNair, Blackett och Lingard har gjort över tio framträdande i PL.

3. Southampton

Southampton har en filosofi som utgår från att stora delar av A-laget ska vara egna produkter. I nuläget har man släppt fram hela 9 spelare som har spelat i Premier League och som tillhör A-truppen. Dessa spelare är: James Ward-Prowse, Matt Targett, Sam Gallagher, Harrison Reed, Jake Hesketh, Ryan Seager, Dominic Gape, Jason McCarthy och Lloyd Isgrove.  De som har spelat över 10 matcher i Premier League är Ward-Prowse, Targett och Gallagher.

2. Tottenham

På delad förstaplats ligger Tottenham. Man har släppt fram 9 egna produkter i Premier League och 6 av dessa har gjort över 10 matcher i PL, precis som den andra ettan på listan har. Spelarna som har spelat i PL är: Harry Kane, Danny Rose, Nabil Bentaleb, Ryan Mason, Andros Townsend, Tom Carroll, Alex Pritchard, Milos Veljkovic och Josh Onomah. De tre sistnämnda har alla gjort varsin match i PL och de sex förstnämnda har gjort minst tio var.

1. Arsenal

Det laget som delar förstaplatsen med Tottenham är grannarna från norra London – Arsenal. The Gunners är också ett lag som släpper fram mycket ungdomar och ger dessa stort utrymme, en filosofi som Arsené Wenger håller hårt i. I den nuvarande A-truppen har nio egna produkter fått chansen, varav sex av dessa har spelat över tio matcher.

Spelarna som fått chansen i PL är: Kieran Gibbs, Jack Wilshere, Hector Bellerin, Francis Coquelin, Wojciech Szczesny, Serge Gnabry, Ainsley Maitland-Niles, Chuba Akpom och Alex Iwobi. De tre sistnämnda har gjort under 10 matcher i PL, resten har gjort en bra bit över 10.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply