Topp 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret 2016

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

De ligor spenderade mest under transferfönstret

Världens dyraste fotbollsspelare? Rikaste fotbollsklubbarna i världen?. Fotbollens rikaste agenter har hand om de största stjärnorna i världen och när det kommer till transferperioder har de makt över vad sina klienter kommer att spela innan fönstret stänger. Flera övergångar har gjorts under den transferperiod som precis avslutats och de två största var när Jackson Martínez lämnar för spel i Guangzhou Evergrande samt när Shakhtar Donetsk skeppade Alex Teixeira till Jiangsu Suning. Den sistnämnde är en av spelarna med högst ökat marknadsvärde under den senaste tiden efter att ha gjort succé både i den ukrainska ligan och i Champions League.

Då fönstret stängts tänkt vi ta en titt på vilka ligor som slösat mest pengar på spelare. Vissa av ligorna är med för första gången medan andra har funnits med ett bra tag. Normalt sett brukar vinterfönstret inte vara lite dramatiskt som sommarens transferperiod, men under januari och februari 2016 har vi fått se flertalet stora värvningar, speciellt som lämnat för Chinese Super League.

Vilka ligor har spenderat mest under transferfönstret?

Vi på Silly Season Sverige har publicerat flertalet listor som blivit uppskattade av våra läsare. De handlar om allt från kontraktslösa spelare att värva under våren till bäst betalda tränarna i världen och spelarförsäljningar som ångrats. Dessa är bara ett axplock av de listor som blivit lästa flest gånger. Ta gärna en titt på listorna, efter att vi gått igenom de ligor som slösade mest under vinterns transferfönster.

10. Brasilianska Serie A (Brasilien): 19,67 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Brasilianska Serie A inleder vår topp 10-lista. Totalt har man handlat för 19,67 miljoner pund och sålt för hela 59,93 miljoner pund. En av anledningarna är att många kinesiska lag köpt spelare från ligan vilket gjort att man varit tvungna att värva in ersättare.

Inkomst: £59,93m
Utgifter: £19,67m
Balans: £53,67m

9. Liga MX (Mexiko): 23,64 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Den mexikanska ligan är en av de ligor som slösade mest under januarifönstret. Många av klubbarna har en bra ekonomi och detta vinterfönster har man slösat näst mest i ligans historia.

Den dyraste övergången var Carlos Peña som gick från Club León till Guadalajara för 5,6 miljoner pund.

Inkomst: £12,92m
Utgifter: £23,64m
Balans: £14,30m

8. La Liga (Spanien): 23,94 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

I Spanien var det inte mycket som hände, förutom att vi fick veta att Atlético Madrid och Real Madrid fick transferförbud av FIFA som båda klubbarna nu överklagat. Den största försäljningen denna vinter var då Atlético Madrid sålde Jackson Martínez, även om det var utanför den spanska transferperioden.

Inkomst: £43,24m
Utgifter: £23,94m
Balans: £25,73m

7. Ligue 1 (Frankrike): 24,78 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Monaco stod för de största värvningarna i Ligue 1 då man värvade Vágner Love efter att ha spenderat tid i Ryssland, Kina och Brasilien. Anfallaren var högst upp på klubbens lista, framför Radamel Falcao.

Inkomst: £33,68m
Utgifter: £23,94m
Balans: £11,86m

Se även listorna:

6. Championship (England): 28,92 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Det är ganska överraskande att en andradivision finns med på listan över ligorna som slösat mest under januarifönstret, men vi har blivit vana att se engelska Championship på listan det är även en av få ligor som gick plus efter att transferfönstret stängde, detta med 15,19 miljoner pund.

Inkomst: £40,30m
Utgifter: £28,92m
Balans: £15,17m

5. Bundesliga (Tyskland): 35,94 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Även om nyheterna under de senaste dagarna har varit att Pep Guardiola lämnar Bayern München för att träna Manchester City har det hänt en massa andra övergångar i Bundesliga. Bayern har bland annat lånat in Serdar Tasci från Spartak Moskva, en spelare som tidigare spelat i Stuttgart.

Inkomst: £34,10m
Utgifter: £35,94m
Balans: -£2,45m

4. China League One (Kina): 36,83 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Om det är överraskande att se Championship på listan över ligorna som slösade mest under transferfönstret är det ännu mer överraskande att den kinesiska andraligan ligger på fjärde plats, framför några av Europas största ligor. Detta visar att den kinesiska fotbollen är på gång och det återstår att se var ligan befinner sig om 10 år.

Inkomst: £5,98m
Utgifter: £36,83m
Balans: -£41,12m

3. Serie A (Italien): 64,39 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

På den italienska marknaden blev det inte särskilt många permanenta övergångar, det blev dock en hel del lån. Den mest överraskande utlåningen var Stephan El Shaarawy som lämnade AC Milan för spel i AS Roma med köpoption efter säsongen. En annan övergång som fick folk att lyfta på ögonbrynen var nä Eder lämnade Sampdoria för spel i Inter.

Inkomst: £79,91m
Utgifter: £64,39m
Balans: -£20,70m

2. Premier League (England): 185.47 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Denna gång hittar vi Premier League på andra plats över de lag som slösat mest under ett transferfönstret. Den dyraste spelaren blev Giannelli Imbula som gick från FC Porto till Stoke City för 24 miljoner pund.

Inkomst: £68,06m
Utgifter: £185,47m
Balans: -£156,55m

1. Chinese Super League (Kina): 194,19 miljoner pund

TOPP 10: Ligorna som slösade mest under januarifönstret

Guangzhou Evergrande höjde ribban när det stod klart att Jackson Martínez lämnar för spel i Guangzhou Evergrande. Detta för hela 32 miljoner pund och fler värvningar väntas komma till Chinese Super League innan fönstret stänger den 26 februari. Endast några dagar efter ville inte Jiangsu Suning vara sämre och köpte Alex Teixeira för 38 miljoner pund. Den kinesiska fotbollen växer och troligen får vi se liknande värvningar de kommande transferfönsterna.

Inkomst: £64,96m
Utgifter: £194,19m
Balans: -£172,30m

 

Se fler listor på Silly Season Sverige

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply