Spelskolan del 1

Fråga 1: Du tror att Djurgården har 55% vinstchans mot Åtvidaberg på lördag. Till vilket odds kan du lira Djurgården och gå plus?

Fråga 2: Ett spelbolag erbjuder 1.75 på att Djurgården ska vinna mot Åtvidaberg på lördag. Vilken vinstchans måste Djurgården ha för att du ska kunna spela och gå plus?

Nu invänder du nog att det beror ju på hur det går på lördag, och visst gör det det, i det korta perspektivet. Men om du spelar till dåliga odds kommer du förlora i längden, garanterat. Tänk på slantsingling. 50% chans för krona och 50% för klave. Spelar du klave till 1.90 kanske du har tur i början och vinner några gånger, men i längden kommer du förlora. Spelar du till 2.10 istället kommer du vinna i längden, även om du kanske förlorar en del i början. Vi kallar detta för Expected Value (förväntat värde), EV. Det första spelet är EV- och det andra EV+.

Så hur vet man om ett spel är EV+ eller EV- då? I singla slant-exemplet är det enkelt. 50% chans för endera utfallet. Oddset 2.00 motsvarar en 50/50 chans. Om du spelar 100kr på klave kommer du i snitt vinna 100kr varannan gång och förlora 100kr varannan gång= jämnt skägg. Spelar du till 1.90 kommer du vinna 90kr varannan gång och förlora 100kr varannan gång = en förlust av 5kr i snitt per spel. Och spelar du till 2.10 kommer du vinna 110kr varannan gång och förlora 100kr varannan gång, 5kr vinst i snitt per spel.

Det är lätt att säga hur stor chansen är för klave, men hur vet man chansen för Djurgårdsseger? Mycket svårare, men tänk på att det är lika svårt för spelbolagen. De måste ju först bestämma ungefär hur stor chans det är, och tycker du att de är ute och cyklar så spelar du på det som de har satt för högt odds på. Tror du att de lagt oddsen ganska rätt så är det bara att avstå spel.

Så hur räknar man i frågorna ovan? 100/oddset = procentchans. Och 100/procentchans = oddset.

Svar fråga 1: 100/55= 1.82
För EV+ behöver du lira Djurgården till 1.82 eller högre.

Svar fråga 2: 100/1.75=57
Om chansen att Djurgården vinner är 57% eller högre är spelet EV+, annars inte.

Att spelbolaget man spelar hos har höga odds är nödvändigt för att man ska kunna vinna. Bet365 erbjuder riktigt höga odds och har ett otroligt utbud, dessutom livestreamar de massor med sport. Just nu erbjuder de även en 100% insättningsbonus upp till 50 euro.

Kommentera gärna vad ni vill att vi ska ta upp i spelskolan nästa gång!

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply