Oavgjort mellan Gefle och Kalmar – igen

I vårsolen på Strömvallen tog kvalplatsplacerade Gefle IF emot tabellsexan Kalmar FF för allsvenskans sjunde omgång. Gästerna från Småland ställde upp med säsongens hittills yngsta lag, då startelvans medelålder låg på 22 år på måndagsaftonen.

Det var också det unga Kalmar FF som tog initiativet från start. Man etablerade spelet på offensiv planhalva och började äta sig in i matchen och skapa allt farligare målchanser. Hemmalaget kom sällan till något avslut inledningen, då istället målvakten Mattias Hugosson var den som fick bjuda på svettiga räddningar. Melker Hallberg, Papa Diouf och Romario var nära att öppna målskyttet för de rödklädda, men Gefle-målvakten stod emot väl och agerade lugnt i sin hemmakasse.

Men i den 20:e matchminuten skulle han få kapitulera. Efter en försvarsmiss vinklade Papa Diouf bollen till Måns Söderqvist i djupled, varpå den sistnämnde dunkade in 0-1 för gästerna från en snäv vinkel. Målet var inte allt för oförtjänt, då Nanne Bergstrands mannar haft en enorm press och haft de farligaste lägena under matchinledningen.

Bortalaget bibehöll trycket några minuter efter ledningsmålet, men sedan började Gefle komma in i spelet. Man skapade allt fler kvalificerade målchanser då bland annat Mikael Dahlberg hade ett jätteläge från nära håll i den 31:a minuten och även Jakob Orlov fick chansen efter ett fint Gefle-anfall. Någon kvitteringen kom inte under den första halvleken och gästerna gick in i pausvilan med en välförtjänt 1-0-ledning.

Hemmalaget började starkt i inledningen av den andra halvleken. Ett instick från höger nådde ännu en gång Jakob Orlov, som från nära håll styrde bollen över ribban. Till slut skulle Orlov få göra sitt första mål för säsongen, när han blev helt fri med Kalmars Etrit Berisha. 27-åringen hade god tid på sig att sikta in skottet och rullade hur kyligt som helst in kvitteringen i den 56:e matchminuten.

De vitklädda tog över matchbilden nästintill totalt i den andra halvleken. Kalmars snabba, fina passningsspel på mittfältet var som bortraderat och nu var det istället hemmalaget som pressade sitt motstånd och var mer spelförande. Jakob Orlov fortsatte att vara het framåt och var så när på att frälsa hemmalaget med ett skott som gick några decimeter över ribban.

Kalmar FF började sakta komma tillbaka i matchen, när tempot sänktes en aning. Man hade ett par halvchanser framåt slutet, men några fler mål skulle det inte komma på Strömvallen i Gävle. Därmed har elva av samtliga nitton möten mellan lagen slutat oavgjort, när måndagsaftonens möte slutade 1-1. Kalmar lägger sig på en femteplats i den allsvenska tabellen efter poängen, medan Pelle Nilssons Gefle reser sig från kvalplatsen och går upp på en tolfte plats.