Maradona: ”Fotbollen är en lekplats för de korrumperade”

FIFA har de senaste åren anklagats för mutor och korruption. Nu ansluter sig Diego Maradona till kören av kritiker. ”FIFA har gjort fotbollen till en lekplats för de korrumperade”, skriver han i ett brev i The Telegraph. 

Fotbollens största och viktigaste organisation FIFA har de senaste åren anklagats för korruption samt att vissa personer ska ha tagit emot mutor. Anklagelser som intensifierades efter att det stod klart att Qatar, vars landslag ligger på plats 99 i FIFAs världsranking, kommer hålla VM 2022. Detta trots att flera hundra gästarbetare redan har dödats och mästerskapet kommer att hållas på vintern, något som aldrig tidigare hänt.

Blatter har kritiserats hårt

En av de som kritiserats hårt, både för Qatar-VM och en rad andra beslut, är FIFAs ordförande Sepp Blatter. Han har, likt andra, anklagats för korruption och mutor. Bland annat i och med att han 1998 vann i omröstningen om ordförandeposten mot svenske Lennart Johansson. Även vid andra val har det rapporterats om mutor och efter hans seger 2002 uppgav vicepresidenten i det afrikanska fotbollsförbundet att han erbjudits 100 000 dollar för att rösta på Blatter.

Val om några dagar

Inför det nya valet som hålls den 29 maj, och där Blatter kommer ställa upp, har nu även en av de bästa och mest hyllade fotbollsspelarna genom tiderna ställt sig i den allt större skaran av schweizarens kritiker. I ett brev i The Telegraph riktar Diego Maradona, som tidigare kallat de styrande i FIFA för ”dinosaurier”, stor kritik mot schweizaren och menar bland annat att FIFA har blivit skam under 79-åringens cirka sexton år vid makten.

”Förändrats – till det sämre”

”Under de senaste årtiondena har fotbollen förändrats – och det är inte till det bättre. En gång var det en sport att bli stolt över, en sport som förenade världen. Men FIFA har gjort det till en lekplats för de korrumperade”, skriver argentinaren bland annat och fortsätter.

”Under Sepp Blatter har FIFA blivit en skam för oss som verkligen bryr oss om fotbollen.”

”Jag kallar Sepp Blatter för ’en man av is’ eftersom han inte har den inspiration och passion som fotbollen bygger på.  Om det här är ansiktet utåt för fotbollen, ligger vi väldigt illa till.

Liknar Blatter vid en maffiaboss

Det finns en beundran för Blatter – en beundran lik den en maffiaboss som lyckats hålla sig utanför fängelset har, skriver han också innan han avslutar.

Vi behöver en fotbollskultur, inte en maffiakultur. Varför accepterar vi den här korruptionen? Nog är nog. Vi vill ha tillbaka fotbollen. 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply