Mållöst i Norge-kampen

Mållöst på ett fullsatt Ullevål i den nordiska brödrakampen

Träningslandskampen mellan Norge och Sverige på Ullevål Stadion under måndagskvällen slutade 0-0 trots att båda lagen skapade flera bra målchanser.

Matchen började väldigt trevande och det dröjde tjugo minuter innan det hettade till på riktigt när Sveriges stora anfallsstjärna, Zlatan Ibrahimovic, blev fri med den norske målvakten Ørjan Nyland. Norrmannen stod dock för en kvalificerad benparad på svenskens närskott. Det var den absolut bästa chansen i första halvlek och Paris Saint Germain-anfallaren borde definitivt förvaltat den på ett bättre sätt.

Tio minuter senare kom Norges bästa chans i första halvlek, när Erkan Zengin tappade bollen till Joshua King på egen planhalva. King spelade fram bollen till anfallskollegan Håvard Nielsen inne i straffområdet, men Eintracht Braunschweig-spelaren krånglade till det och försökte med en yttersida som gick strax utanför den bortre stolpen.

Norrmännen valde att göra tre byten i paus, medan svenskarna behöll startelvan intakt inför den andra halvleken. När den väl startade var det hemmalaget som inledde bäst, framför allt via supertalangen Martin Ödegaard, till vardags i Real Madrid. 16-åringen var pigg i inledningen på halvleken och hittade in med farliga instick bakom den svenska backlinjen två gånger om på kort tid. Inget av dem ledde dock till en kvalificerad målchans eftersom Andreas Isaksson, den svenske målvakten, var alert bägge gångerna.

Efter en timme kom de tre första bytena för Sveriges del när Kim Källström, Erkan Zengin och Ibrahimovic byttes ut mot Pontus Wernbloom, Emil Forsberg och Ola Toivonen. Ibrahimovic fick läkarvård direkt efteråt och det verkar röra sig om en lätt känning i knät eller ljumsken.

Några minuter senare orsakade mittbacken Håvard Nordtveit stora problem för Isaksson med en hård frispark från distans. Den 33-årige målvakten, till vardags i turkiska Kasimpasa, släppte retur rakt ut men lyckligtvis var Jonas Olsson först på bollen och lyckades rensa. Isaksson byttes ut mot Kristoffer Nordfeldt ett par minuter efteråt med smärtor i ryggen, samtidigt som Jimmy Durmaz ersatte Sebastian Larsson. Ungefär då, efter 75 minuter, började matchen ta fart på riktigt.

Nordfeldt tvingades till en svettig räddning omedelbart när inbytte norrmannen Alexander Søderlund fick ett jätteläge med en nick från nära håll som svensken fick upp händerna på. Minuterna därpå fick Søderlund ett nytt jätteläge när han kom helt fri med Nordfeldt men sköt tio meter över.

Matchens allra bästa chans föll till Marcus Berg i den 85:e minuten när han tog ner bollen på bröstet inne i straffområdet och försökte sig på en cykelspark. Bollen passerade Nyland i målet men träffade stolpen och studsade ut på plan igen. Båda lagen satsade mer offensivt i slutet på matchen  – då kom också chanserna – men det slutade ändå 0-0.

Norge (4-4-2): Ørjan Nyland – Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Tom Høgli – Martin Ødegaard, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Per Ciljan Skjelbred – Håvard Nielsen, Joshua King.

Sverige (4-4-2): Andreas Isaksson – Pierre Bengtsson, Alexander Milosevic, Jonas Olsson, Oscar Wendt – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kim Källström, Erkan Zengin – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic.