Krönika: Vi kommer vinna till slut Blatter – det kommer bara ta lite tid

Hannes Kullander ger sin syn på FIFAs omvalde president Sepp Blatter

”Fotbollen är en lekplats för de korrupta”. Det skrev Diego Maradona för ett par dagar sedan i ett brev i The Guardian. Nu är de som ockuperat gungorna med sitt rökande avslöjade, men han som köpt ciggen får fortfarande gå fri. Idag valdes han istället för att förhöras av FBI om till ny president, och är det någon gång vi ska stå upp för fotbollen är det nu.

Nyheten briserade som en bomb. 14 högt uppsatta personer inom det förmodligen största organ som finns i idrottsvärlden. Hela världen, utom cirka hälften av de högst uppsatta FIFA-delegaterna, hoppades och höll tummarna, men till allas stora besvikelse dementerade New York Times att Sepp Blatter skulle ha någonting med det här att göra. Något som sedan bekräftades av schweizaren själv. Men alla vi som tror på den riktiga fotbollen vet. Vi som står på fotbollsplanen bredvid lekplatsen och ser hur de stora grabbarna vid gungan röker men inte riktigt vågar säga till någon. Vi vet. Vi förstår att Sepp Blatter har någonting med det här att göra. Allting pekar mot det, men han är helt enkelt för skicklig på att smussla undan bevis.

Erbjöds 100 00 dollar

Egentligen borde jag som är född 2001 aldrig ha behövt uppleva Sepp Blatter under min medvetna tid här på jorden. 2002, när Blatter blev omvald till FIFA-presiden för första gången, gick det afrikanska fotbollsförbundets vicepresident Farah Addo ut och sa att han hade blivit erbjuden 100 000 amerikanska dollar för att rösta på schweizaren. Om det stämmer eller inte låter jag vara osagt (även om min ståndpunkt kanske blir rätt tydlig), men tillsammans med andra liknande vittnesmål borde det i alla fall ha ringt en klocka någonstans.

En av världens sämst dolda diktaturer

I vilket demokratiskt förbund som helst hade en sådan anklagelse ha räckt för att valet skulle göras om alternativt att ledaren skulle avsättas direkt. Och hur mycket FIFA än försöker putsa på sin allt mer blodstänkta yta med ”Fair Play”- och allas lika värde-kampanjer kommer alla som inte fått några pengar att förstå. Förstå att FIFA förmodligen är en av världens sämst dolda diktaturer, och att Sepp Blatter, tillsammans med sin nya ”homie” Vladimir Putin, är två av de värst dolda diktatorerna. Blatter, och till viss del även Putin, vill förstås ge skenet av att det är en demokratisk process som sker vid varje val, men ingen demokratisk ledare som blivit så hårt ifrågasatt som Blatter hade kunnat sitta kvar i fem mandatperioder utan några som helst pengar inblandade.

Blatter förstår att mer kommer komma upp till ytan

Bara det faktum att ett presidentval, som kommer påverka ett oerhört stort antal människor på ett eller annat sätt, kan genomföras efter en sådan här skandal pekar på att det är någonting som inte står rätt till. Troligen kommer det att komma fler skandaler, och förmodligen vet Sepp Blatter mycket väl om det. Troligtvis är det inte en skandal i den här storleken med morgonrazzia mot 79-åringen själv, men skulle det dröja innan valet genomfördes och det började blåsa än mer skulle nog ett maktskifte vara rätt bra för de som röstar på Blatter, men kanske har börjat tveka lite. Schweizaren vet själv att ju snabbare han höll valet, desto större chans var det för honom att vinna. Och tyvärr fick han ju också rätt.

Antingen inblandad – eller raka vägen till närmsta äldreboende

Sepp Blatter sa själv nyligen att han inte kan hålla koll på alla 300 000 000 aktiva fotbollsspelare. Och nej, det är det heller ingen som har krävt. Men att inte veta om sina närmaste män i en av de största organisationerna i världen har något fuffens för sig och sedan mena att han inte har något med det att göra blir bara patetiskt. Slutsatsen blir oerhört enkel. Antingen har nog även Sepp själv varit inblandad i en och annan skum affär angående till exempel VM 2022, eller så blir det raka vägen till närmaste äldreboende med den dystra diagnosen ”obefintlig världsuppfattning”.

Vi kommer vinna – om ett tag

Sepp Blatter. Du korrupta 79-åringen. Idag må du ha vunnit. Men i framtiden vinner vi. Vi som brinner för den riktiga fotbollen. Vi som vill att fotbollen verkligen ska stå för allas lika värde, och framför allt: att fotbollen inte ska bli blodstänkt av att den hålls i länder där arbetare betalas som råttor. Vi kommer vinna. Det kommer bara ta lite längre tid än beräknat.

1 Comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply