KRÖNIKA: Vad kostar fotbollen egentligen?

Den åttonde december 2004 spelade Liverpool mot Olympiakos och jag blev ett Liverpool-fan. Nu har det gått snart 11 år sedan dess. Känslan är att det blivit dyrare och dyrare att vara en supporter för varje år, så jag frågade: Hur mycket kostar fotbollen?

Fotbollen är en enkel sport, du behöver egentligen bara någon typ av fotboll och fyra prylar som kan agera stolpar för att skapa något som kan efterlikna sporten. När jag var liten spelade jag fotboll med min lillebror i en trång lägenhet, dörrar blev mål och tennisbollar fick vara fotbollar. Det blev en sportjournalist av mig och en målvakt av lillebror. Fotboll borde med andra ord inte vara en dyr sport, i grunden kan den nästan vara gratis vilket också är anledningen till att även de fattigaste människorna från de fattigaste länderna kan utöva och lyckas inom sporten.

Det har däremot blivit en sport som är fruktansvärt dyr för fansen, men varför? Det handlar om ett monopol, ett fotbollslag har inga vettiga substitut. Om priset på äpplen stiger med 500% så skulle vi köpa mindre äpplen och lite mer päron istället, den ena produkten kan ersättas av den andra. Men Liverpool FC då, vad händer om deras biljettpriser skjuter i höjden, kommer folk se mindre på Liverpools matcher och gå på Evertons istället? Naturligtvis inte och det utnyttjar kostymnissarna i toppfotbollen mycket väl.

Jag är inte den som tycker det ska vara förbjudet att tjäna pengar på sina fans men då gäller en ömsesidig hänsyn. På vissa ställen som Bundesliga har denna hänsyn upprätthållits vilket man får applådera för. Det är inte konstigt att Bundesliga har fotbollens högsta publiksnitt när man tar hänsyn till fansen. Men i Premier League har detta helt och hållet fallit samman, det finns ingen som helst hänsyn till supportrarnas plånböcker. Så vad kostar det egentligen att vara exempelvis en Liverpool-supporter som mig?

• • •

För att följa Liverpools matcher med livesändning så behöver du i dagsläget som billigast betala 299kr/månad för Viaplay Sport men som jag skrev i nyligen i en krönika kan det ändras fort. I bästa fall landar årsavgiften för att se Liverpool i Premier League för nuvarande 2868kr, nästan iallafall. Det råkar nämligen vara så att Liverpool även spelar Europa Ligue och Viasat har inte de rättigheterna, det har Discovery som sänder främst genom Kanal 9 och Eurosport 2.

Här blir det krångligt då Discovery och Modern Times Group (som äger Viasat) inte har ett avtal. Men efter gediget grävande så upptäckte jag en möjlighet, om du har kabel-TV med Canal Digital som leverantör kan du se alla Liverpools matcher för 478 kr/månad. Har du inte kabel-TV alls, liksom mig, så kommer du billigast undan med en kombination av Viaplay Sport och parabol med Canal Digital Lokalpaket + 4 Favoriter, detta till en total månadskostnad på 557kr eller 6684kr för ett år.

Som om den hissnande summan inte räckte så har Liverpools mediakanal LFC TV Go en egen avgift. Vill jag se exklusiva spelarintervjuer, se lite videoklipp från deras träning eller på annat sätt vilja lära känna spelarna mer i laget jag älskar så måste jag betala LFC TV Go, Liverpools egna media. Den kostar 66kr/månad men du får det billigare om du abonnerar för hela året för 659kr. Motsvarande tjänst erbjuder Manchester City gratis till sina fans via deras YouTube-kanal.

Ändå är detta bara början. Säg att jag skulle få för mig att köpa säsongens officiella hemmaställ för Liverpool. Så jag kikade in i Liverpools onlinebutik, tydligen hävdar de att allt i butiken är prissänkt. Såhär mycket kostade det efter ”prissänkningen”:
Liverpool T-Shirt Hemma – 39,99£ ≈ 528kr 
Liverpool Kortbyxa Hemma – 19,99£ ≈ 264kr
Liverpool Strumpor Hemma – 8,99£ ≈ 119kr

Totalt alltså 911kr, men detta pris gäller UTAN tryck, vill du ha tryck på både T-shirt & kortbyxa blir totalkostnaden 1149kr. Vad kostar ett par strumpor, en kortbyxa och en T-Shirt att tillverka? Det är väldigt svårt att ta reda på men det jag vet är att jag köpte ett motsvarande träningsställ till min lillebror för 350kr med fullt duglig kvalité, skillnaden var bara att det inte var ett Liverpool-ställ.

• • •

Nu till matchbiljetterna, här har Liverpool delat upp Premier League-matcher i tre kategorier. Kategori A för de mest prestigefyllda matcherna, Kategori B för matcher mot de flesta mindre lagen och Kategori C för matcherna mot AFC Bournemouth, Norwich och Watford. Låt oss för enkelheten ta en kategori B-match och den absolut sämsta tänkbara sittplatsen så landar biljettpriset på 541kr (billigare om man är över 65 eller har någon form av funktionsnedsättning), ska även nämnas att de tar 35kr i bokningsavgift också. Inte så farligt biljettpris kan man tycka, men detta är bara på ytan. Anfield är en arena med ett begränsat utbud sittplatser och har en efterfrågan som är enorm, det finns ingen chans att du i Sverige få tag i en biljetten så billigt.

Medlemmar i Liverpool har förtur till biljettsläpp, i praktiken tar de ALLA biljetterna som finns tillgängliga. För att ha en realistisk chans till biljett behöver du också vara medlem, naturligtvis är inte det gratis. Att vara medlem och få förtur till biljettsläpp så kostar det 528kr per år. Som tröst kan jag berätta att i det priset ingår en 25% rabatt till LFC TV Go.

Ska jag se en match måste jag förutom att betala medlemsavgiften och biljettpriset även fixa flyg och hotell. Om jag skulle få för mig att medlemskap, matchbiljett, flygbiljett och hotell blir krångligt att ordna själv kan jag köpa en paketresa där allt det nämnda utom medlemskapet ingår. Ett sådant paketerbjudande till nästa hemmamatch mot Crystal Palace, alltså matchbiljett till en match mot ett mellanlag på en av de sämre sittplatserna, flygbiljett från Stockholm ToR och trestjärnigt hotell 1 natt för 10’520kr. En helt sinnesrubbad hög summa, ändå är dessa typer av paketresor inte okända för oss svenskar.

Summa summarum, vad kostar fotbollen? Jag är ett Liverpoolfan och om jag ville se alla Liverpools matcher på TV eller dator, se alla exklusiva intervjuer med tränarna och spelarna, köpa ett hemmaställ per år, ett medlemskap för året samt se på EN mellanmjölkmatch på sämsta tänkbara sittplats och då räknar jag bort flyg & hotellkostnader så blir det:

9525kr/år

Så mycket kan fotbollen kosta.

bet365

4 Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply