Kalmar segrade på Grimsta

På ett soligt Grimsta Idrottsplats i Stockholmsförorten, Vällingby, tog fjolårets bottenlag, Brommapojkarna, emot fjolårsfyran, Kalmar FF, i 2014 års allsvenska premiär. De bägge lagen fick känna på varandra redan på försäsongen där mötet slutade 2-2 – men på söndagseftermiddagen var det gästerna från Småland som drog det längsta strået.

Bortalaget i vitt tog kommandot direkt och hade efter 16 minuters spel, ett skott i virket – en historia som skulle upprepa sig hela tre gånger för Kalmars del under premiärsöndagen. Men bara tre minuter senare skulle man få in bollen i nätmaskorna, när man bjöd på ett riktigt blixtanfall på en BP-hörna, där Måns Söderqvist tryckte in bollen efter pass av Jonathan Ring.

Kalmar fortsatte sedan att mata på och hade sitt andra skott i virket, när Melker Hallberg prickade stolpen bara minuter senare. BP var tillbakapressade och skapade inte många chanser mot Lars Cramer i Kalmar-målet, som såg till att hålla nollan i den första halvleken.

I inledningen av den andra var det samma visa. Jonathan Ring nickade en boll i stolpen efter ett inlägg, men precis som i den första halvleken, skulle man strax därefter återigen få in bollen mellan ramarna. Måns Söderqvist med sitt andra mål för dagen, ännu en gång assisterad av Ring, som skarvade bollen vidare, till kollegan Söderqvist, som blev helt ren.

Bara minuten senare skulle dock hemmalaget få spräcka sin målnolla. De rödsvartrandigas klart vassaste spelare, Nicklas Bärkroth, hittade fram till Gabriel Petrovic som tryckte reduceringen bakom en chanslös Cramer. Hemmalaget började efter målet sakta att krypa närmare, men fick se sin mittback, Jacob Une Larsson, bli utvisad efter sin andra varning i den 69:e matchminuten.

Utvisningen fick dock motsatt effekt, då det var Brommapojkarna som tog tag i taktpinnen i en jakt på ett kvitteringsmål. Den klart farligaste chansen kom vid stopptid, när Nicklas Bärkroths inlägg nådde  Gustav Sandberg Magnusson, vars kraftfulla nick snyggt räddades av den norske Kalmar-målvakten, som stod välplacerad.

Närmare än så kom inte hemmalaget, som trots en stark slutforcering fick se sig besegrade. Bromma-laget ställs i nästa omgång mot nykomlingen Falkenberg på bortaplan, medan Kalmars hemmapremiär äger rum den sjunde april mot Åtvidaberg.