Jörgensen utvisad, när Elfsborg kryssade igen

Det var två lag med olika ambitioner som ställdes mot varandra på en väldigt svårspelad gräsmatta på Örjans vall. Elfsborg som givetvis siktar på att vara med i toppen och nykomlingen Halmstad som i första hand har som ambition att hålla sig kvar.

Första halvleken startade ganska trevande och framförallt Elfsborg hade stundtals svårt att hantera den dåliga gräsmattan. Samtidigt som Halmstad spelade bra och framförallt islänningen Gudjon Baldvinsson skapade oreda i Elfsborgs försvaret. Det var även han som var inblandad i de flesta chanserna som Halmstad skapade.

Men Elfsborg skapade en hel del chanser även dom, där bland annat Stefan Ishizaki och Markus Rohden hade fina lägen. Just läget Ishizaki brände var ganska signifikativt för Elfsborgs svårigheter att hantera gräsmattan, då hans skott gick högt över efter att bollen studsat upp obehagligt för honom i skottögonblicket.

Men det var dock Elfsborg som skulle ta ledningen och detta i den 42 minuten genom tvåmålsskytten i mötet med AIK, James Keene som fått en strålande start på säsongen. Skön revansch för den rivige anfallaren som inför säsongen nästan var uträknad, med anfallare som Lasse Nilsson, David Elm och Muhammed Bangura i laget.

Men Elfsborgs glädje skulle bli kortvarig och direkt efter avspark ryckte Halmstads Mikael Boman förbi Elfsborgs norske mttback Joackim Jörgensen, som valde att riva ner Boman och drog därmed på sig en frilägesutvisning och straffen straffen var solklar. Straffen förvaltades väl av Halmstads stora värvning i år, Stefan Selakovic som la den lågt intill Kevin Stuhr Ellegards högra stolpe.

Elfsborg var nu tvugna att rotera om till den andra halvleken och landslagsmannen Anders Svensson flyttades ner som mittback.

Med en man mer väntades Halmstad sätta ett högre tryck på Elfsborg, men så blev aldrig riktigt fallet. Utan Elfsborg var det bättre laget stora delar av den andra halvleken, men hade svårt att få till de riktigt heta målchanserna. Farligare än ett lurigt skott ifrån Markus Rohden i början av den andra halvleken blev det egentligen aldrig. Utan den andra halvleken liksom hela matchen präglades mycket av kamp, där James Keene med sitt eviga slit på topp, ensam skapade problem för Halmstads backlinje. Likaså gjorde Gudjon Baldvinson för Halmstad.

Den sista riktigt farliga chansen fick Halmstads Jesper Westerberg, men Ellegard i Elfsborgs mål avvärjde situationen bra.

1-1 slutade alltså matchen och båda lagen var väl hyfsat nöjda med poängen, Elfsborg med tanke på Jörgensens utvisning och Halmstad för att de snodde poäng av ett väntat topplag.