Exklusiv intervju: Mattias Lindström om sin nya ungdomssatsning

bet365

Mattias Lindström berättar för Silly Season Sverige om ”verklighetens Football Manager”

Mattias Lindström har precis bestämt sig för att avsluta sin aktiva spelarkarriär. Yttermittfältarens fotbollsengagemang tar dock inte slut för det. Till Silly Season Sverige pratar han om sin nya satsning på ungdomar – genom en app.
— Lite som verklighetens Football Manager, säger han.

35-årige Mattias Lindström spelar om bara ett par veckor sin sista professionella fotbollsmatch när hans Helsingborg möter Häcken hemma på Olympia. Efter en lång karriär både i Sverige och ute i Europa har det blivit dags för yttermittfältaren att till slut lägga skorna på hyllan, 25 år sedan han som tioåring flyttade till Helsingborg.

— Det är lite vemodigt. Men allt har sin tid och det känns helt rätt. Jag är oerhört stolt över min karriär och ser fram emot ny utmaningar i livet, säger han. Men trots att den aktiva fotbollskarriären nu är slut kan Lindström inte slita sig från fotbollen. Han har tillsammans med ett danskt företag precis startat upp en tjänst i Sverige som är tänkt att hjälpa unga talanger att visa upp sig, få chansen i en större klubb och kanske en dag få kliva ut på en allsvensk arena.

— Det är en app för fotbollsspelare. Som spelare är det lite som verklighetens Football Manager, där spelarna har en egen profil, kan hålla koll på din karriärer, komma med i veckans lag, scouta helgens motståndare och mycket mer!

”Spelat i Barcelona”

Tjänsten är också tänkt att fungera som ett hjälpmedel för klubbar, både lite större här i Sverige men också ute i Europa. Lindström tror att han själv hade kunnat nå ännu längre ut på kontinenten än till SV Mattersburg i Österrike om ett sådant här hjälpmedel funnits när han var ung.

— Då hade jag spelat i Barcelona, skrattar han. Men han tycker ändå att det bästa för unga spelare i Sverige idag är att stanna här hemma så länge som möjligt. Tvärtom mot vad många svenska talanger gör idag.

— Klubbfotbollen i Sverige går framåt. Jag tycker att man ska stanna i Sverige. Spela seniorfotboll innan du prövar utomlands. Den svenska modellen är långt framme i utvecklingen av unga spelare, säger han och fortsätter. För unga spelare är det viktigaste att trivas med sin fotboll. Hitta en klubb där man tycker det är kul och känner att man utvecklas som spelare. Om det är en liten eller stor klubb spelar ingen roll. Jobbar man bara hårt och har glädjen till fotboll kommer chansen att dyka upp.

Imponeras av U21-landslaget

Lindström pekar mycket på hur mycket som redan är bra och på gång framåt i svensk fotboll.

— Den svenska fotbollen har så mycket fler influenser på plan nu. Spelarna kommer från så många olika fotbollskulturer och tar med det bästa från de in på planen. Sedan är de oerhört professionella och jobbar stenhårt för att lyckas, säger han. Han kan inte heller undvika att imponeras av U21-landslaget som tog EM-guld i somras, men påpekar samtidigt att den moderna teknikens framfart i den svenska fotbollen kan få den att utvecklas ytterligare ett par nivåer.

— Fotboll är den största sporten i världen, men tekniskt sätt är fotbollen långt efter andra industrier och idrotter. Behovet finns dock där! Spelarens egna digitala lekplats saknas i Sverige och världen. Där man kan få bygga sin egen fotbollsidentitet och inte minst få vissa upp sig för agenter och klubbar. Det är Tonssers vision att vara den digitala hemmaplanen för de svenska fotbollsspelarna.

Vill ge fler chansen

Det svenska landslaget har de senaste månaderna stagnerat i sin utveckling, och många hoppas att botten nåddes i och med 1-4-förlusten mot Österrike i den senaste matchen. Generationsväxlingen efter sommaren U21-triumf har inte gått som önskat, men Lindström hoppas att Tonssers intåg på den svenska marknaden till och med kan få det svenska landslaget att lyfta inom ett par år.

— Desto fler talanger som får chansen på en högre nivå, desto fler duktiga spelare att konkurrera om landslagsplatserna. Det hänger ihop. Om generationsbytet till A-landslaget blir lyckat så kan det bli succé om 5-6 år.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply