Inför: Svenska Cupens gruppspel

Det har blivit dags att dra igång Svenska Cupens nya gruppspel, här nedan synar Silly Season samtliga grupper och tycker till hur det kommer gå.

 

Grupp 1: Elfsborg, GAIS, Sirius, Ljungskile

Gruppvinnare: Elfsborg

Utmanare: Ljungskile

Analys: Elfsborg är regerande svenska mästare och har bortsett från OScar Hiljemark fått behålla det mesta av guldtruppen. Och även om Niklas Hult och Mohamed Bangura är skadade, samtidigt som man har ett svagt snitt på 0,57 poäng per match, ska det inte vara något snack om vem som är favorit här. Konstgräs talar dessutom extra mycket för Boråsarna. GAIS har rensat rejält i truppen och har blandade resultat på försäsongen. Ljungskile däremot är inför cupen fortfarande obesegrade det här året, med tre vinster på fyra träningsmatcher. Sirius slogs länge om ett avancemang från Division 1 förra säsongen, men ska i vanliga fall inte räcka till här. Uppsalalaget har dock samtidigt allt att vinna och kan mycket väl överraska och sno åt sig poäng lite här och var.

 

Grupp 2: Falkenberg, Värnamo, Örebro, Häcken

Gruppvinnare: Häcken

Utmanare: Örebro

Analys: Trots att Waris stack bara sekunder efter slutsignalen den där gråa, blåsiga novemberdagen i fjol, så ska Häcken trots allt ses som den enda och självklara favoriten till guldet i denna grupp. Jag kan helt ärligt talat inte se någon annan klubb ta hem gruppsegern – varken med eller utan läsglasögon.

Men om man ska peka ut någon utmanare så lär det bli tufft, med tanke på att ingen av de övriga lagen i gruppen hade någon vidare säsong i fjol.

Både Falkenberg och Värnamo fick dra naglarna mot bergskanten för att klamra sig kvar i Superettan, samtidigt som Örebro fick mer pisk i Allsvenskan än vad Arsenal fick borta mot United, den 28:e augusti 2011 (det datumet sitter bättre än multiplikationstabellen). Så kan något annat lag utmana? Man kan egentligen aldrig förutspå skrällar, men visst – försäsongen är alltid oviss, så vi säger kanske Örebro ändå.

 

Grupp 3: Malmö FF, Östers IF, GIF Sundsvall, Frej

Gruppvinnare: Malmö FF har rustat truppen starkt inför den kommande säsongen och bland annat förstärkt med Belgien-proffset Magnus Eriksson. Dessutom har klubben en hel del spännande namn i Pekalski, Hamad, Jansson och Rantie som kan ta fjolårstvåan långt i år. Den här gruppen lär bli en munsbit för skånska Malmö FF.

Utmanaren: Jag ser nykomlingen Östers IF som den främsta utmanaren till MFF. Smålänningarna visade prov på en fin spelidé under den förra säsongen i Superettan och vann övertygande efter en makalös vårsäsong. Truppen är i sin helhet densamma som under den förra säsongen, vilket gett tränare Thomsson en fin grund som han kunnat bygga vidare på.

Analys: Malmö FF är som sagt i en klass för sig, vilket istället öppnar för en hårfin kamp om andraplatsen mellan Östers IF och GIF Sundsvall. Frej har visserligen imponerat i de lägre serierna, men inte tillräckligt för att hota om en andraplats. Jag tror att Sundsvall kommer sätta ribban mot Frej från start, då de på lördag tar sig an Frej i Täby. Intressantare lär matchen mellan Öster och Sundsvall bli, då Öster får ett värdigt test mot Sundsvall samtidigt som norrlänningarna får chansen att ta revansch för den gångna säsongens degradering. Räkna med en tuff match!

 

Grupp 4: AIK, Halmstad BK, Syrianska FC, Örgryte IS

Gruppvinnare: Jag tror att AIK vinner grupp 4. Stockholmslaget imponerade under den förra säsongen och lär bli ett topplag i Allsvenskan även i år. Det ska dessutom bli intressant att se hur Alm fått ihop lagbygget under vintern som gått, då han fick in ett par etablerade spelare sent under den förra säsongen. Kanske blir det här Goitoms säsong!

Utmanaren: Jag ser nykomlingen Halmstad BK som AIK:s främsta utmanare. HBK har fått in ett antal spännande nyförvärv under försäsongen som är tänkta att krydda detta fysiska lag. Hemvändaren Stefan Selakovic kan bli avgörande.

Analys: Grupp 4 kan vara den grupp med bäst och mest etablerade lag på den absolut högsta nivån. Örgryte har visserligen gått ner sig rejält sedan det ekonomiska kollapset, men har trots det rest sig under det senaste året och är numera ett av sexton lag i Superettan.

Gruppen lär dock inte handla om ÖIS, utan istället om AIK, Halmstad och Syrianska. AIK känns som det starkaste laget på pappret, men kan säkerligen hotas av HBK. Syrianska har ännu inte en fullbordad allsvensk trupp, vilket gör Södertälje-klubbens prestation oviss. Känslan är dock allt jämnt att den största kampen kommer vara om andraplatsen mellan Syrianska och Halmstad.

 

Grupp 5: Norrköping, Mjällby, Landskrona, Ängelholm

Gruppvinnare: Norrköping

Utmanare: Mjällby

Analys: Norrköping imponerade under fjolårssäsongen och har förstärkt laget med Lawan, en mittfältare från Nordsjälland och han blir ett bra komplement till Andreas Johansson som styr och ställer mycket på mittfältet. Mjällby är dock aldrig att räkna ut och de kan ge Peking en rejäl utmaning i sista matchen om MAIF lyckas besegra Landskrona och Ängelholm som borde bli avhängda från gruppvinsten ganska snabbt.

Grupp 6: Helsingborgs IF, Gefle IF, Assyriska FF, Varberg BOIS

Gruppvinnare: Helsingborgs IF

Utmanare: Gefle IF

Analys: Jag tror Helsingborg kommer vara det laget som går igenom gruppspelet med endast vinster på kontot. Man har en bra trupp som ska kunna säkra tre segrar relativt(!) enkelt. Även om det sett tufft ut för laget på försäsongen så har de senaste 2 matcherna ändån varit ett kvitto på goda insatser (3-3 mot Aalborg och 2-1 vinst mot FC Köpenhamn). Ett lag som kommer kunna utmana om första platsen är Gefle. Även om försäsongen inte sett så jätteljus ut för laget så tror jag de kommer att kunna ta en stabil andra plats bakom Helsingborg. Assyriska och Varberg kommer att få finna sig nere i botten av gruppen.

 

Grupp 7: IFK Göteborg, IK Brage, Kalmar FF, Nyköping BIS

Gruppvinnare: Kalmar FF. Kalmar har en fin försäsong såhär långt. Fyra segrar, en oavgjord och en förlust är lagets facit under året 2013. Man har också en behaglig målskillnad på 9-4. Den snöpliga förlusten kom mot Ålesund i den sista matchen i La Manga Cup, där smålänningarna vid endast en pinne, kunde kamma hem helaturneringen. Efter 1-2 mot norrmännen blev man istället trea, med CSKA Moskva som segrare.

Kalmar FF har under 2000-talet varit ett av Sveriges starkaste cuplag. Man har varit i final tre gånger och man plockade också hem cupen 2007 – året innan klubbens första SM-guld.

Smålänningarna brukar ofta gå långt i cupspelet, medan man blir ett mellanlag i Allsvenskan. Så kan även bli fallet i år när man börjar med att träda in i gruppspelet, där det största hotet givetvis blir IFK Göteborg. Ett Blåvitt som man har blandat och gett mot, men också ett Blåvitt man körde över i cupfinalen 2007 – siffrorna skrevs till 3-0.

Kalmar har ett mycket brett lag, där problemet dock är att det fortfarande finns frågetecken vilka egentligen som ska spela. Mittfältet har roterats från match till match och det finns mycket frågetecken kring vilka som blir ordinarie under säsongen.

Utmanare: IFK Göteborg. Att de två allsvenska lagen konkurrerar om förstaplatsen är självfallet. I detta fall blir det dock IFK som missar avancemang. Göteborgarna har även de en fin försäsong såhär långt. I själva verket, är man Allsvenskan bästa lag vad det gäller försäsongsstatistiken inför 2013 års ligaspel. Man har fyra segrar, en oavgjord och en förlust, precis som Kalmar, men målskillnaden ligger på imponerande 12-3. Man har ett starkt lagbygge och en revanschlust som tydligt lyser igenom. Självförtroendet är givetvis på topp inför gruppspelet och givetvis blir det en tuff uppgift för Kalmar.

Blåvitt är även de ett starkt lag i den inhemska cupen, med en hel del topplaceringar under de senare åren. Man har dock samtidigt fokuserat på ligaspelet desto mer än lilla Kalmar och så lär också bli fallet denna gång. Efter fjolårets “fiasko”, om man kan kalla det så, kommer fokuset för IFK att ligga på Allsvenskan. Den starka försäsongen har dessutom gett de det självförtroende man behöver efter en medioker säsong, när man vill har revansch och utmana om guldet. Att IFK kommer att ställa upp med ett reservbetonat lag är dock inte troligt, men Kalmars utmärka cupsspel på senare år, i kombination med att en cupframgång betyder så mycket mer för laget, gör att de kommer att kriga hem denna grupp – om så med nöd och näppe.

Analys: Precis som i de flesta grupper kommer givetvis första- respektive andraplatsen innehåll de allsvenska lagen. Gruppens Superettan-lag, IK Brage, plockar tredjeplatsen medan division två-gänget, Nyköping BIS, dessvärre inte kommer att så värst mycket att säga till om, men kan givetvis chocka motståndet och kommer knappast att sälja sig allt för billigt. Kalmar blir det första lag att smaka på Bissarna när man åker till Nyköping på söndagen.

 

Grupp 8: Djurgårdens IF, Åtvidabergs FF, Umeå FC och Jönköping Södra

Gruppvinnare: Djurgårdens IF

Utmanare: Åtvidabergs FF

Analys: DIF har det starkaste laget på pappret, även om det är med en marginell skillnad jämtemot ’Åtvid’. Båda lagen är tillräckligt starka för att vinna mot både Umeå och Jönköping, även om man har en sämre dag.

Jönköping är å andra sidan en gnutta vassare än Umeå FC, som för övrigt trillade ur Superettan i fjol. Därför tror jag på en tredjeplats för Södra samtidigt som Umeå får nöja sig med en jumboplacering i Grupp 8.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply