Flera FIFA-toppar arresterade – misstanke mot VM 2022

Greps av schweizisk polis under morgonen

Ett stort antal FIFA-ledamöter greps under morgonen av schweizisk polis misstänkta för korruption och pengatvätt. Även en utredning mot tre VM-slutspel har inletts. Enligt New York Times är ordföranden i FIFA, Sepp Blatter, inte en av de gripna.

Under onsdagsmorgonen briserade nyheten om att schweizisk polis under morgonen genomfört ett gripande av ett antal FIFA-ledamöter som befinner sig i landet för att medverka på FIFAs presidentval. De gripna, som enligt New York Times är nio stycken olika toppar inom fotbollens största organisation, är enligt den amerikanska tidningen misstänkta för korruption och pengatvätt.

Bakgrunden: FBI-utredning om korruption

Bakgrunden till razzian ska enligt New York Times vara en flera år lång FBI-utredning som ska ha avslöjat korruption inom FIFA över de två senaste decennierna, och det ska handla om såväl val av VM-arrangörer som vilka som ska få rätten att sända FIFA-ledda arrangemang. Även utpressning, bedrägeri och mutor ska ligga bakom gripandena. Enligt  den schweiziska polismyndigheten också nyligen att de gripna även är misstänkta för att ha tagit emot mutor för cirka 100 miljoner dollar.

Gripandet gick lugnt till

Själva gripandet, som skedde på det femstjärniga lyxhotellet Baur au Luc, ska enligt många medier ha gått lugnt till och Eduardo Li, ordförande i det costaricanska fotbollsförbundet, ska till och med ha fått ta med sig sina värdesaker i en väska prydd med en FIFA-logga. Förutom Li ska en av de hittills fjorton gripna, varav sex enligt The Guardian greps på Baur au Luc, enligt New York Times vara FIFAs vicepresident Jeffrey Webb. Men den nuvarande FIFA-presidenten Sepp Blatter, som tidigare anklagats för mutor och korruption, är enligt tidningen inte en av de gripna.

Utredning om VM

Efter gripandet erfar nu brittiska The Telgraph att den schweiziska polismyndigheten har startat en utredning om brottsmål gällande tilldelningen av VM 2018 samt VM 2022, som då gavs till Ryssland respektive Qatar. Tidningen rapporterar också att dokument i en annan razzia har beslagtagits på FIFAs högkvarter i Zurich. Även valet av VM 2010 i Sydafrika misstänks, enligt tidningen. Tio andra toppar inom FIFA kommer enligt tidningen också att förhöras angående de mästerskapen.

”Välkomnar processen”

Senare på onsdagsmorgonen hölls också en presskonferens av FIFA angående gripandet av topparna inom det internationella fotbollsförbundet samt misstankarna mot de tre VM-slutspelen. På presskonferensen, som genomfördes cirka tjugo minuter försenad, medverkade inte presidenten Sepp Blatter, utan istället var det FIFAs kommunikationschef Walter de Gregorio som medverkade. – FIFA välkomnar den här processen och samarbetar nära med den schweiziska polismyndigheten, sa de Gregorio på presskonferensen. När de Gregorio senare fick frågor om vilka det var som gripits på hotellet valde han att inte svara.

”VM kommer hållas i Qatar”

Tidigare under onsdagsmorgonen avslöjade alltså The Telegraph att en utredning har startats gentemot världsmästerskapen 2010, 2018 och 2022, men enligt Walter de Gregorio kommer varken VM 2018 eller VM 2022 att byta arrangör. – Världmästerskapen komner hållas i Ryssland och Qatar, sa 49-åringen på FIFAs presskonferens.

[su_box title=”Samtliga hittills gripna, enligt New York Times” box_color=”#fc0600″ title_color=”#000000″ radius=”2″]Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin och Nicolas Leoz.[/su_box]

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply