Exklusiv intervju: Rade Prica sammanfattar karriären

bet365

Fotbollsvagabonden Rade Prica om Sunderland, landslaget och tiden i Israel

Rade Prica har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Spel i Premier League och Bundesliga har blandats upp med skytteligavinster i Ålborg och Rosenborg. Men inte minst har anfallaren hunnit med att spela fotboll – mitt i ett krig. – Gick larmet gick vi in i skyddsrummet, säger han. 

Redan som 15-åring debuterade Rade Prica för Ljungby IF i svenska division tre. Den unge anfallaren hjälpte sin moderklubb att ta steget upp en division genom sina mål. Under den sista säsongen i klubben hann Rade Prica med att göra åtta mål på elva matcher, och som tack för det fick den skånska storklubben Helsingborgs IF upp ögonen för talangen. Efter fem lyckade år i Helsingborg var det till slut dags att ta steget ut i Europa, och den klubb som knackade hårdast på dörren var tyska Hansa Rostock, då i Bundesliga. – Det var ju framför allt spännande, men samtidigt lite skrämmande. Man hade det bra hemma i Sverige, och så skulle man flytta till ett nytt land och lära sig ett nytt språk. Så det var lite skrämmande, men samtidigt väldigt spännande, säger han. Under sin första säsong gjorde Rade sju mål på trettio matcher, och det var på det snittet han låg under sina år i Tyskland. – Jag kommer ihåg att det kändes lite som en klump i magen när jag var på väg över och skulle börja träna, lära känna nya lagkamrater, det var lite tufft. Det tog ett tag innan man kom in i det, men sen kändes det bra.

Mål i Premier League-debuten

Efter en kortare sejour i danska Ålborg öppnade sig äntligen möjligheten alla fotbollsspelare drömmer om; världens bästa liga – Premier League. Sunderland hade ringt och uttryckt sin önskan om att värva 27-åringen, som då redan tillbringat knappt fem år ute i Europa. Sunderland låg då på nedflyttningsplats i Premier League och var i stort behov av en anfallare, då man bara gjort tjugo mål på tjugotre matcher. Klubben värvade Rade Prica för 2,5 miljoner pund. Väl investerade pengar såg det ut som i början, då han gjorde mål direkt i debuten. Men sedan gick det tyngre, och det blev inget mer mål på de brittiska öarna. – Det var en tuff miljö och en väldigt tuff liga i England. Samtidigt känner jag att jag fick en chans att testa på det och jag ångrar inte att jag tog den, även om jag inte fick spela så mycket. Jag fick göra ett mål och det är något jag kommer minnas i resten av livet.
Vad var det som inte stämde?
– Det fungerade bra med lagkamraterna och så, men ibland har man en tränare som inte tror på en. Då spelar det ingen roll vad man gör.

Aldrig fått ett erkännande

Trots att Rade Prica har en lång och framgångsrik utlandskarriär, inklusive en rad landskamper, bakom sig, har han inte riktigt fått något större erkännande hos den svenska fotbollspubliken. – Jag har valt lite själv att hålla en låg profil. Inte alltid ställt upp på allt jag blivit tillfrågad att vara med i. Det är inget som stört mig, förklarar han. På samma sätt kan man se hans landslagskarriär, när han vann skytteligan i Norge var hans chanser i landslaget redan över. På CV:et står det 14 landskamper och två mål, mot Ecuador och Montenegro. – Det fanns väldigt många riktigt bra anfallare i Sverige då. Du hade Zlatan, Henke Larsson, Allbäck, Elmander. Det var riktigt bra spelare så det var inte lätt att ta en plats.

”Gick in i skyddsrummet”

Men även om landslagskarriären aldrig riktigt lyckades fullt ut kommer Rade Prica att kunna sluta med fotbollen full av upplevelser och spännande platser. Hans senaste klubb var Maccabi Tel Aviv, som kommer från Israel. Ett land gemene svensk kanske inte har en större relation till än vad som sägs på nyheterna. Men trots att det var krig och allmänt osäkert i landet säger Rade att han trivdes i landet. – Jag trivdes jättebra i Israel. Gick larmet gick vi in i ett skyddsrum. Säkerheten är ju enorm och de har ett jättesäkert system, så man kände sig aldrig rädd. Det var ju en månad där det var lite oroligt, men det gick över ganska snabbt, förklarar han. Under sina tre år i Israel hann anfallaren med att vinna tre ligatitlar, och även skjuta hem cuptiteln under en av sina säsonger. Rade Prica fick minst sagt uppleva den israeliska fotbollen från sin bästa sida under sin sejour där. En stor del i den israeliska fotbollen är fansen, som Rade menar är de bästa han haft. – De är rätt livliga, det är de. Det gick ju rätt så bra, vi vann tre år i rad och jag har bara positiva minnen av våra fans. Det är inte bara en liten del bakom målet som sjunger. När de drar igång hänger hela läktaren med. Det var en upplevelse i sig.

Vände hem efter tretton år i Europa

Efter tretton år utomlands var det i somras till slut dags att packa resväskan, och kanske knyta ihop säcken. Familjen hade flyttat hem ett år tidigare, och när Helsingborgs IF kom upp på bordet var det inget snack. – Jag har också alltid velat spela för Helsingborg igen. Helsingborg har alltid betytt mycket för mig och det var det enda klubben i Sverige som var aktuell.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply