Espanyol krossade Bilbao på San Mames

Athletic Bilbao på San Mames hör till vanligheterna som en ruskigt svår bortamatch. Men hemmasupportrarna fick bevittna en helt annat utsago när RCD Espanyol kom på besök och krossade dem.

Matchen startades och det var hemmalaget Athletic som tidigt tog kommandot, samtidigt som Espanyol visade upp ett disciplinerat och tryggt försvarsspel. Men trots att de rödvita hade flest målchanser inledningsvis så var det Espanyol som tog ledningen. Hector Moreno nickade in 1-0-målet när Simao fint serverade mittbacken bollen under en fast situation.

Athletic hade efter Espanyols mål fortsatt kontroll på matchen. Man hade bollinnehavet, men liksom även chanserna. Därför var man troligtvis ganska besvikna på sig själva när det fortfarande var underläge när domaren hade blåst för fyrtiofem spelminuter. Men besvikelsen byttes nog senare ut till ren raseri när Espanyol inom loppet under två minuter – efter den dryga kvarten spelad av den andra halvleken – satte både 2- och 3-0-målet genom Victor Sanchez respektive Christian Stuani.

4-0-målet kom även, men nu genom Joan Verdú på straff i den sjuttiofemte matchminuten. Därmed punkterade spanjoren en match som verkligen bekräftade det gamla citatet från Gunnar Gren; bollen är runt – allting kan hända. Eller så kan matchen gå under bemärkelsen att statistik ej är allt. För om man blickar på just denna front så vann Athletic Bilbao bollinnehavet med hela 69 – 32, samtidigt som man hade mer än dubbellt så mycket avslut som Espanyol. Bortalaget visade nämligen en grym effektivitet framför när man satte fyra av sex skott i mål denna afton.

I och med Espanyols hedrande seger klättrar man nu upp till en trettondeplacering där man nu enbart har en poäng upp till tian Valladolid. Athletic återfinns nu på en sextondeplats.