Everton visade klass i premiären

Den första Premier League-omgången brukar allt som oftast avslutas med en måndagsmatch. En match mellan två av seriens bästa lag som sparats till måndagskvällen. Den här kvällen var det Moyes´ Everton och Fergusons Manchester United som skulle få se sig själva i den rollen. Ett ”köttarmöte” av rang!

Ni undrar säkert varför jag kallar matchen för ett ”köttarmöte”, förklaringen fick ni under matchen. Hårda närkamper, vassa armbågar, nedblodade tröjor och framför allt en Paul Scholes är svaret på varför just den här matchen är bland de tuffare. Idag gjorde ingen av de medverkande någon besviken och startade matchen på ett lagom fult sätt.

Dagens kvällsmatch skulle dock inte bara handla om matchens tacklingar och tröjdragningar, utan också om fotbollen i övrigt.

Manchester Uniteds uddlösa inledning gjorde att Fellainis Everton tidigt kunde ta kommandot i matchen. Belgaren anförde sitt Everton framåt och med en pigg Pienaar skapade de blåvita en rejäl chanskavalkad runt Uniteds straffområde. Om det inte hade varit för De Geas målvaktsspel hade säkerligen Everton lett matchen med ett eller flera mål.

Uniteds anfall verkade på något sätt slitet. Yttrarna tog inte de offensiva löpningarna och passarna slogs allt för ofta för sent in i boxen. Ett otajmat Manchester United är ett dåligt Manchester United. Något som Everton kunde utnyttja i den första halvleken. United behövde förstärkning i offensiven. Kanske skulle det vara smart att sätta in en pigg Ashley Young eller en debuterande Robin van Persie. Ferguson hade helt klart mycket att tänka på efter den första halvleken.

Den första halvan av den andra halvleken var inget undantag från den ingjutna matchbilden. Everton fortsatte att pressa United och till slut kom målet. Efter en fin hörna i den 57:e minuten slet sig Fellaini loss och nickade snyggt in 1-0 på en hörna av Baines.

United hade plötsligt försatt sig i ett pressat läge. Ferguson hade aldrig haft kontroll på matchen, men så länge det var oavgjort fanns ändå känslan att United skulle avgöra med ett mål mot slutet. Nu krävdes det en kvickare offensiv och fler initiativ framåt.

Ferguson gjorde sitt jobb och bytte in Young och van Persie, men till ingen nytta. United försökte och försökte, men lyckades trots ett stort bollinnehav inte att skapa några hetare chanser. Det blev till sist Fellainis Everton som segrade och går upp på tre poäng . En intressant öppning av Everton som kan komma att blanda sig i Europastriden på allvar.

Dagens match mellan Everton och Manchester United gör att jag skjuter Premier League-summeringen till imorgon, då jag hinner smälta den första omgångens resultat och dramatik. Väntar man på något gott, väntar man aldrig för länge.