Analys/Krönika: Manchester Uniteds blodröda siffror

Manchester Uniteds röda och alarmerande siffror

Det har gått snart tre år sedan Sir Alex Ferguson lämnade över skutan, sedan dess har United fått det tufft, men hur illa är läget hos ”The Red Devils”. Det skall vi försöka bena ut i med siffror och statistik.

Det var efter kvartsfinalförlusten mot Liverpool i första mötet i Europa League, då brast Bojan Djordjic ut ”Jag förstår inte hur han [Louis van Gaal, reds anm] kan förstöra spelare efter spelare”. Bojan fortsatte med att kalla den holländska tränaren för ”Kapitalförstörare”. Det handlar i grund och botten om den massiva besvikelse över hur lite resultat man fått ut på plan efter så stora investeringar. Men hur illa är läget egentligen?

Låt oss börja med att mäta slöseri, hur gör man? Att spendera mycket pengar på en spelartrupp utan något vidare resultat är INTE nödvändigtvis att man misslyckats på transfermarknaden och slösat bort pengarna. Transfernetto är en mer rättvis jämförelse, hur mycket har man köpt for i förhållande till hur mycket man sålt. För att exemplifiera kan man ta Southampton, de har köpt spelare för nästan 1,4 miljarder kronor de senaste två säsongerna, har de då misslyckats fatalt med tanke på att de just nu bara ligger 7:a? Självklart inte! För även om de köpt spelare för 1,4 miljarder så har de också sålt spelare för över 1,7 miljarder kronor. De har med andra ord kramat ur mer pengar från spelartruppen än man stoppat in, en sådan trupp kan man inte ställa högre krav på. Det är därför transfernetto är ett bra analysverktyg.

Tillbaka till United

Åter till Manchester United och verkligheten. Att enbart titta på vad ”The Red Devils” spenderat på transfermarknaden netto ger inte så mycket utan någon bra jämförelse. Därför jämför vi United med Liverpool i denna analys, inte bara för att jämföra två bittra rivaler men också för att Liverpool med dess bespottade transferkommitté sätter ribban väldigt lågt. Innan analysen börjar ska det dock vara tydligt, analysen sträcker sig från att Sir Alex Ferguson lämnar tränarposten fram tills idag. Då hade Manchester United en trupp som precis tagit Premier League-titeln medan Liverpool slutade på en sjundeplats, med andra ord: Manchester United har ett försprång när vi börjar räkna.

Lag —> Liverpool Man Utd
Säsong In Ut Net In Ut Net
2013-14 24,5 -41,6 -17,1 1,35 -58,5 -57,15
2014-15 74,3 -113,6 -39,3 37,24 -146,5 -109,26
2015-16 67 -89,2 -22,2 75,96 -104,8 -28,84
Totalt 165,8 -244,41 -78,6 114,5 -309,8 -195,3

Alla siffrorna är tagna från Transfermarkt och siffrorna är i miljoner GBP (£)

Liverpool har under tre säsonger spenderat ca 1 miljard kronor på spelare netto, med tanke på att man inte tagit en enda titel så måste det ses som ett misslyckande. Liverpools transferkommitté ska fullt befogat fortsätta kritiseras framtill trenden vänder rätt. Men det är Manchester Uniteds siffror som är alarmerande dåliga, ca 2,5 miljarder pund har spenderats netto under tre säsonger, det är 2,5 ggr Liverpools nettoutflöde. Med det faktumet att man började denna tre säsongsperiod med en ligaguld-trupp så är denna jättesumma på -2,5 miljarder kronor netto ett gigantiskt misslyckande som saknar liknande proportioner.

Den enda spelaren som höll ihop Uniteds värdighet

PSG jagar David De Gea

Foto: Bildbyrån

Bland fansen är missnöjet stort men en spelare sticker ut: David de Gea. Det är han som hållit ihop Uniteds värdighet i flera matcher. Utan honom hade van Gaal kunnat vara arbetslös sedan länge. Just David de Gea värvades av Sir Alex Ferguson vilket visar att laget än idag kan tacka Fergusons arv för att läget inte är ännu värre. Men om det inte är på målvaktssidan man slösat sina pengar, vart har då pengarna tagit vägen?

Säsong Namn Tranfersumma (Miljoner £)
14-15 Angel di Maria 56,25
15-16 Anthony Martial 37,50
13-14 Juan Mata 33,55
14-15 Luke Shaw 28,13
14-15 Ander Herrera 27,00
15-16 Morgan Schneiderlin 26,25
15-16 Memphis Depay 20,63
Total: 229,31

Ingen av dessa herrar på listan har blivit någon dundersuccé, och tyvärr är nog siffrorna missvisande låga. Anthony Martial uppges ha klausuler som kan höja hans övergångssumma med ytterligare £21,6 miljoner. Detta är då för en lovande 20-åring och ingen färdig världsstjärna, desperationen märks redan här. Om man vill fortsätta jämförelsen med Liverpool så kan man titta på Divock Origi, liksom Anthony Martial är Divock en lovande anfallare som slagit sig in i en av världens bästa landslag. Man kan argumentera för vem av anfallstalangerna som är bäst, Anthony har gjort fler mål medan Divock visat prov på gjort fler mål/minut (Martial gör mål var 283:e min medan Divock målar vart 149:e minut i Premier League). Den stora skillnaden dem emellan är dock övergångssumman, Divock kom till Liverpool för £10 miljoner, Anthony för £37,5 – £59,1 miljoner. Det är denna trend, köp till sanslösa överpris som är det mest alarmerande.

Säsong Premier League Champions League.. Europa League FA-Cupen Ligacupen
13-14 7:e plats Kvartsfinal (Bayern München) N/a Tredje omgången (Swansea) Semifinal (Sunderland)
14-15 4:e plats N/a N/a Sjätte omgången (Arsenal) Andra omgången (MK Dons)
15-16 5:a Pågående Ut i Gruppspel Åttondelsfinal (Liverpool) Semifinal
Pågående
Tredje Omgången (Middlesborough)

Som det går att se i tabellen har United gått titellösa, sett till de stora summorna man spenderat är det en katastrof. Det finns inget lag i närtid som spenderat de summorna netto med detta urusla facit. Det är förvisso sant att Manchester City spendera en massa pengar när de köptes upp av oljeshejker och gick titellösa i flera år efteråt, men då ska man ha med i beräkningen att laget köptes upp när de var ett lag på nedre Premier League-halvan. Manchester United lämnade Ferguson eran som ett guldlag vilket var ett helt annat utgångsläge än när oljepengarna pumpades in i Manchester City.

Det som gör detta resultat än värre är att man haft alla förutsättningar för att gå långt i flera turneringar. När man säsongen 2014-15 åkte ur ligacupen mot League One-laget MK Dons så var det en rejäl smäll mot klubbens värdighet, det hjälpte heller inte att man förlorade matchen med 4-0. Nu senast i Champions League fick man en förhållandevis enkel grupp med PSV Einhoven, CSKA Moskva och Wolfsburg. Man kom trea i den gruppen, fick spela i Europa League, åkte nästan ut mot Midtjyllan för att omgången senare åka ut mot Liverpool. Det är svårt att inte kalla detta lagbygge för ett misslyckande.

Vilka är ansvariga?

Det finns många som är ansvariga för misslyckandet, här är några av nyckelpersonerna:

  • Ed Woodward
    Det är Ed Woodward som förhandlar å klubbens vägnar när det kommer till transfers. Det finns många rykten om spelare han misslyckats ro i hamn. Det som dock kan ses som mer fakta än rykte är hans misslyckande i Pedro-affären. Efter ofattbart långa förhandlingar där man uppgavs vara överens om nästan allt utom smådetaljer ville Ed Woodward sätta press på Barcelonas ledning genom att förhandla in i det sista. Istället kom Chelsea in och betalade vad Barcelona krävde vilket gör att Pedro numera håller till i Chelsea. Istället köpte Ed Woodward Anthony Martial för £37,5 – £59,1 miljoner, Chelsea betalade £19 – £21,4 miljoner för Pedro.
  • David Moyes
    David Moyes aktuell som tränare för Celtic?

    Foto: Bildbyrån

    Han skulle vara Sir Alex Fergusons utvalde efterträdare men någon succé blev det inte. spelet stämde inte och hans storvärvningar Marouane Fellaini och Juan Mata som tillsammans kostat klubben £64,6 miljoner. En sjundeplats i Premier League gjorde att de inte ens kvalade in till Europa League trots att nästan hela guldtruppen från fjolåret fanns kvar.

  • Louis van Gaal
    151125, Fotboll, Champions League Football Soccer - Manchester United v PSV Eindhoven - UEFA Champions League Group Stage - Group B - Old Trafford, Manchester, England - 25/11/15 Manchester United manager Louis van Gaal looks dejected Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic EDITORIAL USE ONLY. © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY

    Foto: Bilbyrån

    En erkänt skicklig tränare men det har gått alltjämt kämpigare för holländaren. Han fick liksom Moyes spendera en hel del pengar på spelare men det har inte blivit några succéer. Ett exempel är Angel di Maria, hade en fantastisk tid i Real Madrid, kommer till United och blir osynligare för varje vecka som går under van Gaal, lämnar för Paris SG och är återigen en fantastisk spelare. Egentligen är det inga av Uniteds flertalet stora förvärv som blivit succé, de spelarna som fått ett lyft under van Gaal har istället varit akademispelare som Jesse Lingard, Marcus Rashford, Timothy Fosu-Mensah och Paddy McNair. Den mesta av kritiken mot van Gaal har varit hans taktikändringar och brist på röd tråd. Spelare som Martial, Rashford, Depay m.fl som bitvis haft en succéperiod får den perioden abrupt avbruten, många pekar på van Gaals taktikändringar orsakar att spelare hamnar på ovana positioner och tappar självförtroendet.

Slutord

Att Anthony Martial gång efter annan fått symbolisera det enorma pengaslöseriet beror inte på att han skulle vara en flopp. Han har gjort väldigt bra ifrån sig, för sin ålder är det nästintill världsklass, problemet är att allt utom dundersuccé gör hans övergång till väldigt dyr. Troligen ligger inte felet i Anthony Martial överhuvudtaget, men han har råkat hamna i det mest dysfunktionella United-upplagan på flera decennier. Efter senaste matchen där man förlorade med 3-0 mot Tottenham skrev ett United fan ilsket:

Martial som är vår bästa anfallare spelade vänsterytter.
Mata vår naturliga nr.10 spelade som högerytter.
Lingard som ska vara en högerytter spelade som nr.10.
Och Ashley Young som kan spela höger/vänsterytter spelade som anfallare.
3-0 underläge och vi plockar in Memphis och plockar ut Mata!!! Låter Lingard vara kvar på plan!
Louis Van Genius

Anledningen till att Manchester United kan spendera stort är tack vare den enorma succé man haft med sponsorpengar. Marknadsintäkter är kanske den enda egentliga succé som skett sedan Fergusons dagar. Det betyder dock inte att det är mer okej att sätta sprätt på pengarna på chansvärvningar till överpris. Det ska istället förvaltas väl och ses som en möjlighet ur denna krisartade identitetskris klubben upplever. Syns inte United i finaler och i Champions League kommer färre blickar riktas mot laget, färre blickar ger mindre sponsorintresse som ger mindre sponsorpengar. Förr eller senare måste prestationerna komma även på planen. Frågan är, när sker det?

Fotnot: Alla priser som gjorts om till SEK baseras på växelkursen 13SEK/GBP

Sugen på mer fotbollsekonomi? Läs då: Prispengar i Champions League 2016

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365