FA-cupen: ”Världens trevligaste cup”

FA-cupen personifierar varken skönspel eller teknik. Det här är inte en cup för teknikerna, och för den delen heller inte för de skadebenägna. Här är nyporna hårda liksom tacklingarna livsfarliga. I lördags drog åttondelsfinalerna igång i världens äldsta fotbollsturnering – ”FA-cupen”. Jag har sedvanligt följt fotbollen i England och klottrat ner ett par rader kring ett urval av omgångens främsta händelser. Läs och tyck till!

Rob Hulse var en av planens absolut bästa spelare mot League 0-klubben Luton Town och toppade eftermiddagen med en vackert, klumpig konstspark i burgaveln. Det var dock inte Hulses teknik som var signifikativt för denna spark utan istället anfallarens omåttliga vilja.

Hulse tanke var säkerligen inte att måla, då han tappert slängde sig med foten före mot bollen för att få in ett inspel. Bollen träffade oturligt nog smalbenet, men visade sig vara turen själv. Bollen seglade vackert in över Luton-målvakten Mark Tyler och dök sedan ner i nätmaskorna. Ett konststycke utan dess like!

Bollen på taket: Charmiga FA-cupen är på många sätt långt ifrån de allra största ligorna vad gäller fotbollsarenor och säkerhet. Det är istället de klassiska fotbollsarenorna, humorn och framför allt minnena från förr som får världens alla fotbollssupportrar att följa denna turnering.

Bollen som fastnade på taket mellan Luton Town och Millwall är ett praktexempel på detta. En för hög spark slutade med att tillställningens gula boll fastnade i ett stuprör på kortsidans platta tak och en ny boll fick slängas in. En småsak, men en hjärtvärmande sådan!

*****

Tomas Rosicky har inte varit annat än en besvikelse på Emirates välskötta gräsmatta. Tjecken har representerat Arsenal i sex säsonger, men trots det åstadkommit få vettiga ting. Kanske är tjeckens största höjdpunkt i Gunners-tröjan derbyt mot Spurs förra året, där han var en stor del i Arsenals magiska vändning.

I lördagens FA-cupmatch mot degraderade Blackburn Rovers var Rosicky på nytt från start i en roll på det offensiva mittfältet. Tjecken höll tyvärr inte hela vägen och agerade synnerligen orutinerat. Tjeckens höjdpunkt var istället ett stenhårt skott i ribban som fick större delen av supporterskaran att häpna. Ett imponerande skott i en annars väldigt platt match från 32-åringen.

Blackburn Rovers är äntligen tillbaka på de stora fotbollsscenerna. De har visserligen bara gått drygt en halv säsong i Championship, men ack vilket turbulent år Rovers-supportrarna har fått ta del av. En klassisk klubb med en stark ledning har i takt med den malaysiske ägarens intåg förvandlats till det motsatta.

Klubben krigade länge i botten av Championship, men har sakta spelat upp sig till en mer acceptabel nivå. Lördagens vinst mot Arsenal är ett tecken på klubbens form och framför allt ett fortsatt steg i rätt riktning. Jag tror på Blackburns kapacitet, trend och förhoppningsvis kommer vi att få ta del av deras fotboll även i Premier League under den kommande säsongen. Ett sort plus för våra svenskar, men också för klubben i sig. En trasig klubb kan snart vara hel!

*****

Juan Mata tillhör just nu de absolut bästa spelarna i världen. Spanjoren har lätt Chelsea igenom den här säsongen och varit skillnaden i toppmatcherna. Även i eftermiddagens match mot Brentford mäktade 22-åringen med matchens första mål samt en assist. I Mata har Chelsea en av världens främsta playmakers, men också en spelare man kan luta sig mot i många år framöver.

David Luiz har bevisligen inte haft några större problem att anpassa sig till det fysiska spelet i England. En av söndagens stora sötsaker var en tackling som just Luiz delade ut till Brentford-mittfältaren Jake Reeves. En tackling mot huvudet som mer liknade en NHL-tackling än en tackling som hör hemma på en fotbollsplan.

En sådan tackling hade säkerligen belönats med ett rött kort i Spanien eller Italien, men här i England och framför allt i FA-cupen är det knappt ett kort. Det är självklart inte rätt att en spelare ska behöva utgå med hjärnskakning för en knapp varning, men ändå så roligt. Tacklingarna och fulspelet är en del av den engelska fotbollen och något som jag vill se mer av. All heder till Reeves liksom Luiz som utförde tacklingen.

*****

El-Hadji Diouf är säkerligen en kandidat till priset som ”individen med minst tuppkam”. Dioufs blondfärgade tuppkam kan knappast vara bredare än en centimeter, då det känns som att han missat lite hår vid senaste snaggningen.

Jag vill inte vara för hård mot senegalesen, men en sådan liten tuppkam faller ej i min smak. Balotellis frisyr är i det minsta laget och får ses som en symbol för honom. Diouf hade antagligen inte italienarens tuppkam på näthinnan när han friserade sig, men satsade ändå på en något för liten kam. Tur är att det är hans fotboll vi bedömer för närvarande!

Gnégnéri Touré har en viss förmåga att imponera i cupspel, vilket han liksom för två år sedan gjorde idag. Touré var en av Citys bästa spelare när de vann FA-cupen 2011 och visade framfötterna även idag. Mittfältaren visade vägen från start och placerade vackert in 1-0 efter ett mönsteranfall med samtliga offensiva spelare inblandade.

Det ska bli intressant att följa Citys fortsatta väg i FA-cupen, då de spelat bort sig från samtliga turneringar. Visserligen har man fortfarande en minimal chans i ligaspelet, vilken jag tror att man förlorar. FA-cupen är Mancinis sista chans att rädda ett nytt kontrakt med de regerande Premier League-mästarna.

*****

Twitter: ZeebPearson

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply