En målvaktsfråga för Cesare Prandelli

Det har allmänt varit en helt diskussion kring Gli Azzurris målvakter. Visst, ingen rubbar Gianluigi Buffon. Men efter världsmålvakten i Turin, är det flera heta namn som ska läggas i åtanke. Vi finner i den första hörnan den enda aspiranten utanför Italiens gränser, Salvatore Sirigu som har en mycket fin höst bakom sig i franska Paris Saint-Germain. En höst som lovar gott och som har belönat spelaren med förtroende i landslaget.

Förtroende i landslaget har även Napolis burväktare Morgan De Sanctis, som hittills egentligen haft en ganska stabil plats bakom Gianluigi Buffon. Den här säsongen har det dock dalat en hel del i insatserna och det är en fråga jag kommer att ställa längre ner i inlägget. För vi finner en utmanare i Rom. Det är Federico Marchetti som sedan den svaga insatsen i VM 2010, inte riktigt fått chansen igen. Nu har han en suverän höst bakom sig med Lazio, där insatsen på Juventus Stadium är en av många insatser värda en stor hyllningskör. Lägg där till Violas Emiliano Viviano som funnits med i truppen i slutet och där unga Mattia Perin är ett gott framtidsnamn.

*****

Det är innerligt en fråga värd att tas upp, för den här hösten har vi fått se klara besked från flertalet målvakter. Cesare Prandelli har ett tufft val att genomföra till Confederations Cup och det skulle itne vara en överraskning om den slutliga VM-truppen ser någorlunda ut som den gör där. Målvaktspositionerna är oftast de känsligaste och man vill tidigt hitta sin ryggrad i landslaget. Jag tänker säga min såikt kring den här ryggraden, där det visserligen är ganska självklart att de första rygggkotorna tillhör Gianluigi Buffon. En världsmålvakt som kanske även är den bästa i världen. Han är åtmintone med där uppe i diskussionerna.

Men bakom kungen hittar vi aspiranterna. Ett självklart namn för mig och även för förbundskapten Cesare Prandelli är Paris Saint-Germains Salvatore Sirigu. Visst, det svider kanske lite att han spelar utomlands, men det är en målvakt som den här hösten briljerat i skuggan av den stora svensken från Skåne. Sirigu har inte gjort bort sig nämnvärt mycket och har stått för flera spekutakulära räddningar, i frilägen och från nära håll. En av anledningarna till att PSG nu ses som ett lag med möjligheten att vinna Champions League. Han är spiksäker, han ska med.

Men där bakom har det varit skilda åsikter. Cesare Prandelli har hittills valt att plocka med Napolis målvakt Morgan De Sanctis i landslagstruppen, men jag har länge sett andra målvakter i Italien som vettigare val. De Sanctis ahr den här hösten gjort bort sig mer än de flesta målvakterna inom den professionella fotbollen, med flera tveksamma ingripanden och oförståliga tavlor. I förra omgångens möte mot Fiorentina var det kanske den sämsta insatsen han gjort för Neapel-klubben, med ett tveksamt agerande matchen igenom och en helt oförstålig tavla. en missbedömning som itne ens kan förklaras av att få solen i ögonen. Det var anmärkningsvärt och bör få Prandellis uppmärksamhet.

För en målvakt ska ge sitt lag ett lugn, en tro om att ma kan fokusera mer på spelet framåt och vet om att målvakten stoppar det som rinner igenom försvaret. Det lugnet tvivlar jag på att man får från De Sanctis. Det får däremot Lazio från sin målvakt. För den här hösten har Federico Marchetti enligt mig varit den bästa målvakten i Serie A och kanske en av de fem bästa i hela Europa. Vi har fått se anmärkningsvärda räddningar i stormatcher, som bland annat mot Juventus var rena rama väggen. Höll nollan och gav sitt Lazio en mycket överraskande poäng i Turin. Han var dessutom fenomenal nyligen igen på Juventus Stadium, där man i Coppa Italia fic med sig 1-1 till returen på Stadio Olimpico.

Men det har inte blivit mycekt förtroende i landslaget för Marchetti. Cesare Prandelli har förbisett målvakten i sina spelartrupper och mmycket kan ligga i det att Marchetti var fullständigt bedrövlig i VM 2010. Det var mästerskapet där Gli Azzurri ramlade ur redan i gruppspelet, trots en mycket gynnsam lottning. Visst var problemen fler, men målvakten var sågad efter mästerskapet. Det återstår att se om Prandelli övertygats av att ge han en ny möjlighet, vilket jag tycker att han ska få.

Det ska dock sägas att Emiliano Viviano har en helt okej höst bakom sig i Fiorentina, där fokus dock främst hamnat på nyförvärvens inledning i Viola. Men han är stabil och kan mycket väl vara med och utmana om den tedje platsen. Där kanske vi får räkna in Matyia Perin som på lån från Genoa till Pescara har en stakr höst bakom sig i en klubb med bekymmer. Men storklubbarna rycker i den blott 20-årige U21-landslagsmannen, som debuterade redan den 11 augusti år 2010 mot Danmark. Ett framtidsnamn och ”se och lära”-motiveringen brukar vara något för vissa tränare. Vi får se om Cesare Prandelli är en av dessa.

Vad tycker du? Kommentera nedan!

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply