Elm vill dela upp allsvenskan i två serier

Utvecklingen i Sverige har under flera år pekat mot att fler och fler matcher kommer spelas på konstgräs. Nu har Kalmars David Elm i en krönika kommit med ett förslag för att inte vissa lag ska missgynnas.

Under flera år har den svenska fotbollen stegvis gått ifrån de klassiska gräsarenorna för att istället spela på, av många kritiserade, konstgräsarenor. Den här utvecklingen har stegrats under den senaste tiden i och med att många, bland andra Hammarby och Djurgården, har bytt eller byggt nya arenor och i år kommer mer än hälften av alla matcher i den högsta serien allsvenskan att spelas på just konstgräs. Något som är illa omtyckt av vissa – medan vissa tycker att det är bra att följa utvecklingen.

Många utlandsproffs tvekar inför att komma hem

Den här utvecklingen har i flera fall, enligt spelarna själva, gjort att vissa svenska utlandsproffs tvekar inför att flytta hem och även på hemmaplan har många spelare kritiserat det. Men trots denna kritik har ingen riktigt kommit med några konkreta förslag förutom att tvinga alla som spelar söder om Norrland att lägga in naturgräs på sina arenor. Förrän nu.

”Dela upp allsvenskan i två serier”

Kalmars anfallare David Elm skrev nyligen en krönika i tidningen Barometern där han menar på att om inget bättre kan göras vore det en bra idé att helt enkelt dela upp allsvenskan i två serier, en konstgräs-serie och en gräs-serie och sedan spela ett slutspel. Ett förslag som säkerligen kommer bli ett hett diskussionsämne inom de närmaste dagarna.

Jag inser dock att det aldrig kommer att bli tal om att riva upp konstgräset på de arenor som försetts med det. Det skulle medföra en alldeles för hög kostnad. Men kanske att det ändå börjar bli dags att dela upp allsvenskan i två serier. En ”gräs-allsvenska” och en ”konstgräs-allsvenska”. Tio-tolv lag i varje serie där man möter varandra tre gånger. En grundserie, likt den i hockeyn, som sedan följs av ett slutspel med de fyra bästa i varje serie. Eller kanske bara en klassisk ”SM-final” mellan de båda ettorna. Det finns förmodligen fler, och bättre sätt, att lösa det på. Men det viktigaste är ändå att någon gör någonting. Att någon vågar ställa lite obekväma frågor. För jag är uppriktigt sagt orolig för svensk fotboll. Jag är orolig över det som håller på att ske, skriver 32-åringen.

Skickar iväg en pik till förbundet

Elm, som också spelat på just konstgräs i Elfsborg, konstaterar i sin krönika också att hans Kalmar visserligen också skulle kunna spela på konstgräs och på så sätt dra fördel av det när andra, icke konstgräsvana, lag kommer dit – men att  det skulle vara helt fel väg att gå.

Och vi skulle ju också kunna vara där nu. Vi skulle också kunna spela så. Lägga in konstgräs på Guldfågeln arena. Sänka driftskostnaderna. Lära oss en annan fotboll och få stora fördelar. Men vi vill inte ha det så. Vi vill inte vandra den vägen. Den känns inte hälsosam. Inte för oss. Och definitivt inte för svensk fotboll, skriver Elm och avslutar till slut med att skicka iväg en pik till svenska fotbollsförbundet.

Jag är fan stolt över vår arena. Jag är stolt över att få representera en förening som inte följer den ekonomiskt mer fördelaktiga konstgräsströmmen. Som vågar gå emot. Och jag är helt övertygad om att KFF gör rätt. Det finns inga andra alternativ. Inte i längden. Låt oss därför hoppas att också förbundet inser det snart.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply