Elfsborgs ineffektivitet gav kryss i Borås

Inför matchen kom troligtvis Elfsborg in med känslan att matchen på Borås Arena mot GIF Sundsvall bara skulle spelas av och man skulle gå in och göra jobbet och därmed vinna med 3-0 eller så. Det var den känslan som spreds när Sundsvall tog initiativet i matchen och var det laget som visade stort självförtroende och kom till bra anfall i början. Elfsborg var inte helt av banan utan att man kunde anfalla ibland där David Elm och Lasse Nilsson var de främsta inblandande i anfallsspelet. Men det var Sundsvall som skapade flest farliga chanser till en början där Emil Forsberg gjorde ett mål, men det dömdes bort för offside.

Elfsborg åt sig in i matchen och tog över initiativet efter en stark start av Sundsvall som nu inte hade mycket att komma med anfallsmässigt. Försvarsmässigt från Sundsvall var det stabilt även om Elfsborg hade flera skott som målvakten Oscar Berglund fick agera på eftersom skotten kom utanför straffområdet och Berglund hade inga större problem bortsett från när Johan Larsson sköt i stolpen.

Efter 28 minuter gick Kevin Walker in fult i en närkamp med Oscar Hiljemark där Hiljemark träffades av Walkers dobbar. Då valde domaren att plocka upp det röda kortet till Sundsvallsspelarens besvikelse. Därmed fick Elfsborg en bra möjlighet att komma in i matchen och ta över matchen helt, så blev det inte i första halvlek då Sundsvall stod upp väldigt bra den sista kvarten med tio man och höll ut till paus och ställningen var 0-0.

Elfsborg tog tag i spelet direkt efter pausen och förde spelet då Sundsvall backade hem och ville säkra den poäng med hade med sig i halvtidsvilan. Boråslaget rullade boll väldigt mycket, men hade mycket svårt i sista tredjedelen, dvs den avgörande passningen och det avgörande avslutet lyckades man inte med. Elfsborg saknade inte farliga lägen där Jon Jönsson hade en frispark som han defenitivt kunde utnyttjat bättre än att skjuta stenhårt utanför mål, Lasse Nilsson hade en passningen i ett två mot ett läge som då han borde skjutit istället och Elfsborg hade dessutom ännu ett skott i stolpen.

När skotten inte gick mitt på en försvarare, utanför eller i stolpen så var Oscar Berglund i vägen som bara hade hållt nollan en gång tidigare den här säsongen och han var en bidragande orsak till att Elfsborg inte lyckades göra mål. Stundtals lyckades Sundsvall kontra och då blev det farligt alla gånger, särskilt när Ari Skulason kom igenom Elfsborgsförsvaret och inte lyckades trycka in bollen.

Trots 60%-40% i bollinnehav och 15-3 i avslut lyckas inte Elfsborg vinna med en man mer i en timmes spel. Därmed tappar Elfsborg viktiga poäng i guldstriden samtidigt som Sundsvall tar en viktig poäng och visade upp ett mycket starkt försvarsspel idag.