Elfsborg vann Svenska Cupen 2014

IF Elfsborg är årets vinnare i Svenska Cupen efter att ha besegrat Helsingborg med 1-0.

Dagen var äntligen kommen. Det var dags för final i Svenska Cupen, och i detta årets upplaga stod det mellan Helsingborg och Elfsborg.

Anders Svensson fick kliva av på uppvärmningen vilket skulle kunna bli ett mycket tungt avbräck för Elfsborg. Och redan i de inledande minuterna fick Niklas Hult tillbaka smärtor i ryggen, som han tidigare haft problem i. Andreas Klarström bytte om och var i stort sett klar att hoppa in, men den vindsnabbe ytterbacken körde på.

De första tjugo minutrarna av matchen var väldigt trevliga. Båda lagen drev boll och skapade chanser, men ingen riktig superchans. Sedan stannade spelet av lite och inget av lagen såg särskilt vassa ut. Kanske det berodde på finalnerverna, eller helt enkelt på trötthet efter den snabba starten.

I den 37:e matchminuten kom dock den allra hetaste målchansen än så länge. Marcus Rohdén drev in och sköt ett lurigt skott klockrent i ribban.

Den första halvleken förblev dock mållös.

I den andra halvleken gasade lagen på igen, men det var framför allt Elfsborg som började skapa chanser. Vilket i den 54:e minuten gav utdelning när Jon Jönsson nickade ned bollen på en hörna, som Lasse Nilsson petade in. 1-0 till boråsarna alltså.

Sedan tog Helsingborg över allt mer. De hade en lång stund full kontroll på matchen, och en boll som räddades på mållinjen. Men sedan fick Elfsborg ett avbrott de behövde, men ändå inte.

Avbrotten blev till då Elfsborg-keepern Kevin Stuhr-Ellegaard fick ont, och behövde byta. In kom Abbas Hassan.

Helsingborgs dominans gick ned sig efter det och Elfsborgs för dagens bästa spelare, Viktor Claesson och Marcus Rohdén, kunde börja spela igång spelet igen.

Skåningarna försökte och försökte, och trots ett försök till en sista anstormning så hände inget.

Elfsborg vann matchen och vann därmed Svenska Cupen 2014. Nu blir det trots allt Europa-spel för Elfsborg.