Dramatiken i sista omgången – så slutade Allsvenskan

AIK var tvungna att ta poäng borta mot Kalmar för att säkra en Europaplats nästa säsong för att inte vara beroende av Elfsborgs resultat mot Brommapojkarna. Det var även stor dramatik i botten då Gefle och Mjällby slogs för sin överlevnad i Allsvenskan. Segrarna i dessa huvuddueller blev AIK som knep tredjeplatsen och Gefle som klarade att försvara kvalplatsen. Här kommer ett sammandrag från Allsvenskans slutomgång:

Åtvidaberg – Malmö 2-1

Johan Hammars röda kort blev matchavgörande i början av den andra halvleken när Malmö förlorade på Kopparvallen. Inhoppande målvakten Zlatan Azinovic stod för en jättetavla vid Kristian Bergströms 2-1-mål. Ricardo Santos och Anton Tinnerholm gjorde de två andra målen.

Brommapojkarna – Elfsborg 0-1

Elfsborg var tvungna att förlita sig på att Kalmar skulle besegra AIK samtidigt som man själv skulle vinna över Brommapojkarna för att knipa den sista Europaplatsen. Trots Arber Zenelis matchvinnande mål blev det en snopen fjärdeplats – endast målskillnad skiljde lagen åt.

Djurgården – Norrköping 1-1

En betydelselös match spelades i Stockholm mellan Djurgården och Norrköping. Al-Hadji Kamara och Martin Broberg blev matchens målskyttar i 1-1-matchen på Tele 2-Arena.

Falkenberg – Mjällby 1-1

Mjällby behövde en seger för att eventuellt kunna knipa en kvalplats i hopp om att få spela Allsvensk fotboll 2015. Trots Joel Enarssons kvittering med drygt 20 minuter kvar att spela på Falkenbergs IP så klarade man inte av att få in ett segermål. Det hade varit oväsentligt då Gefle besegrade Helsingborg. Daniel Keat gjorde Falkenbergs mål.

Gefle – Helsingborg 2-1

Om Gefle vann mot Helsingborg hemma på Strömvallen så var kvalplatsen deras. Det börjasde illa då Martin Lindström gjorde 0-1 men Johan Oremo frälste Gefle med två mål som gav norrrlänningarna en 2-1-seger och eventuellt fortsatt allsvenskt spel.

Göteborg – Halmstad 5-1

IFK Göteborg krossade Halmstad i deras sista match för säsongen. Matchen på Ullevi blev en riktig fotbollsfest och 18-åringen Gustav Engvall stod för ett hattrick. Lasse Vibe, Emil Salomonsson och Johan Blomberg var matchens övriga målskyttar.

Kalmar – AIK 1-1

Om AIK tog poäng mot Kalmar så var tredjeplatsen säkrad. Kalmar pressade på rejält den sista tredjedelen av matchen men AIK lyckades hålla ut in i den sista minuten. Matchens mål gjordes av Celso Borges och Mats Solheim

Örebro – Häcken 5-1

Omgångens roligaste match spelades mellan Örebro och Häcken på Bernhs Arena. Alhassan ’Crespo’ Camara blev matchens artist med ett äkta hattrick i första halvlek. Nordin Gerzic och Daniel Sobralense gjorde Örebros två andra mål. Gunnar Heidar Thorvaldsson och Nasiru Mohammed målade för Häcken.

Samtliga matcher inleddes med en tyst minut i Klas Ingessons ära.