Dokument: SD Eibar var för små för att få spela – nu leder man La Liga

bet365

Hannes Kullander berättar historien om de för fattiga gevärssmederna från Baskien – som nu leder La Liga

Det är inte FC Barcelona eller Real Madrid som leder La Liga efter två omgångar. Istället är det lilla SD Eibar, som framför giganterna har klivit upp i topp i Spanien. Eibar, som var nära att aldrig ens få gå upp i La Liga på grund av att deras ekonomi var för liten. Eibar, som förra säsongen åkte ur La Liga.

Det var glada miner på lilla Ipurua Municipal Stadium i Eibar i helgen. På arenan som bara har plats för 6300 åskådare hade stadens stolthet SD Eibar precis slagit den baskiska rivalen, och giganten, Athletic Bilbao, för första gången någonsin. 2-0-vinsten innebar att Eibar gick upp i La Liga-ledning, tillsammans med Celta Vigo och Atletico Madrid. Men det var nära att Eibar inte skulle ha spelat det baskiska rivalmötet – de räddades i sista stund av de spanska myndigheterna förra säsongen.

Förra säsongen kom SD Eibar på 18:e plats i La Liga. En placering som innebar nedflyttning till Segunda Division direkt i lagets första säsong någonsin som La Liga-klubb. Men tack vare att Elche, som slutat på 13:e plats, inte skött sin ekonomi skickades de ner i seriesystemen, och SD Eibar var räddade efter ett mindre mirakel. Men om det var ett mirakel är det ändå ingenting mot vad det är att den lilla klubben ens är med på den här nivån, och dessutom lyckas vinna mot några av de bästa klubbarna i Spanien.

Staden lika stor som Åkersberga

Till att börja med kommer ”los Armeros” – ”gevärssmederna” – från den lilla staden Eibar, som bara har 27 000 invånare. Det är lika mycket som Trelleborg eller Åkersberga, och de boende i staden hade gått in på FC Barcelonas arena Camp Nou knappt fyra gånger. Inklämt i de basiska bergen, drygt fyra mil på bergiga vägar från Bilbao, har den lilla staden haft det svårt att få ekonomin att gå ihop under de senaste årens lågkonjuktur, och stadens glansdagar som norra Spaniens järnsmedeshuvudstad är vara långt borta. Invånarna har länge inte heller haft något att glädjas åt, då SD Eibar fram till säsongen 2012/2013 låg i den spanska tredjedivisionen efter att ha åkt ur fyra säsonger tidigare. Långt ifrån Santiago Bernabeus strålkastarljus mötte man istället klubbar som SD Ponferradina och Cadiz CF. Innan de gick upp i högstadivisionen inför förra säsongen hade de 3.5 miljoner euro i årlig budget (som en jämförelse godkände FC Barcelona en omsättning på 509 miljoner euro inför förra säsongen) och ett publiksnitt på 3000 betalande åskådare. Men ekonomin hade egentligen aldrig varit något problem för SD Eibar. Man skötte alltid sina rapporter och höll sig alltid inom den lilla, men väl uträknade, budgeten. Några skulder hade man inte heller. Men när man efter att ha tagit sig upp från tredjedivisionen 2012, och sedan två år senare säkrat uppflyttning till La Liga genom en serieseger sa myndigheterna ändå stopp. Och det handlade lik förbannat om ekonomin.

Sålde ut 34 846 andelar

I ett Spanien i ekonomisk kris behövs alla inkomster som kan tänkas få, och Eibars ekonomi ansågs vara för liten. De nobbades alltså inte uppflyttning på grund av skulder eller skattefiffel, de hade bara för lite pengar i omsättning för att de skulle få spela i den högsta divisionen i Spanien. Även ligapresidenten själv uttryckte sin förståelse för klubben som han ansåg var ett föredöme i Spanien, deklarerade att han tyckte hela situationen var ”orättvis”. Eibar var nu tvungna att öka föreningens värde med 1.75 miljoner euro före den 6 augusti, annars skulle man inte bara nekas uppflyttning, utan också skickas ner i tredjedivisionen. Klubben startade ett projekt – ”Defiende al Eibar” – för att försöka skrapa ihop pengarna som krävdes. Projektet gick ut på att 34 486 andelar på 50 euro var skulle säljas ut, och baskerna skulle på så sätt få ihop pengarna som krävdes. Före detta Eibar-spelare som Xabi Alonso uttryckte sitt stöd, och donerade också pengar. Men på grund av klubbens regel att ingen får äga mer än 2% av klubben kunde Bayern München-stjärnan, då i Real Madrid, inte investera precis så mycket han skulle vilja.

Miraklet ett faktum

Den 15 juli 2014 kom så pressmeddelandet från klubben. Tillsammans hade man hade klarat det. Privatpersoner och företag hade tillsammans sett till att den smått otroliga sagan med lilla SD Eibar var ett faktum. Klubben från staden med lika många invånare som Åkersberga hade tagit sig upp i La Liga – och skulle nu mäta sina krafter med världsklubbarna Real Madrid och FC Barcelona. Ingenting har varit omöjligt för gevärssmederna från Baskien, och även om man nu skulle förlora resten av matcherna den här säsongen har man fortfarande åstadkommit mer än någon trodde var möjligt.

Man har lyckats ta sig upp i ligan med en budget nästan 150 gånger mindre än Barcelonas. Motstått de spanska myndigheternas försök till att stoppa klubben från La Liga. Inte genom att en oligark från Qatar eller shejk från Ryssland gick in och köpte upp klubben, gick in med en massa pengar och i samma stund förstörde klubbens hjärta och själ. Utan genom att personer från hela världen, och klubbens egna medlemmar, gick samman och hjälpte upp klubben i det spanska finrummet. Första säsongen gick alltså inte riktigt som det var tänkt rent spelmässig, även om man vid jul faktiskt låg sjua i tabellen. Men efter att alltså ha räddats av Elches ekonomiska problem kan man om två veckor ställas mot giganterna Atletico Madrid i ett tidigt toppmöte.

Då ställs ett ekonomiskt föredöme mot ett ekonomiskt skuldberg, men likväl två fantastiska sagor. De fattiga gevärssmederna från Baskien mot pojkarna från Madrids arbetarklasskvarter i ett potentiellt möte om ligaledningen. Visst kan fotboll vara fantastiskt.

[su_box title=”Källor” box_color=”#060606″ title_color=”#000000″ radius=”2″]The Guardian, fcbarcelona.com, sdeibar.com, Sky Sports, Wikipedia[/su_box]

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply