Dokument: Memphis väg har varit långt ifrån utstakad

bet365

Hannes Kullander berättar här historien om Manchester Uniteds senaste nyförvärv Memphis Depay

Tidigare idag blev Memphis Depay klar för Manchester United för en rapporterad summa på hela 300 miljoner kronor. Vägen till den brittiska storklubben har dock varit långt ifrån utstakad, men nu har han i alla fall nått en bit på vägen till den topp han varit fast besluten att nå ända sedan dagen efter hans 15-årsdag.

Många av de världsspelare som fostrats genom tiderna har haft en brokig bakgrund, uppväxta i diverse favelor eller i förorter till några av de största och mest pulserande städerna i världen. Tittar man bara på ytan är Memphis Depay egentligen så långt ifrån det man kan komma. Uppväxt i den lilla holländska kommunen Moodrecht i centrala Nederländerna, en kommun som bara kan räkna in åttatusen invånare när det är dags för folkbokföring. En lugn och idyllisk uppväxt kanske man kan tro, men orkar man bara gräva lite under ytan hittar man snabbt bråk och skilsmässor som troligen präglat den vindsnabbe yttermittfältaren mer än man kan tro.

Bytt ut namnet på tröjan

Redan när Memphis var fyra år gammal skilde sig hans föräldrar, och han fick efter det bo hos sin mamma. Pappan däremot har inte visat mycket kärlek alls de senaste åren och 2012 beslutade sig Memphis för att helt enkelt byta ut pappans efternamn Depay mot Memphis på baksidan av tröjan. I saknaden av en fadersgestalt under uppväxten närmade sig han istället sin morfar, en person som skulle komma att bli viktig för holländaren under sin uppväxt. Något som inte minst blev tydligt när morfadern avled, dagen efter Memphis 15-årsdag.

– Han gav mig styrka och tog verkligen hand om mig. Det var då jag bestämde mig. Jag vet var jag vill, och det är till toppen, har 21-åringen sagt några år senare.

Haft svårt att passa in

Oavsett om det var just då han verkligen bestämde sig eller inte har kärleken till fotbollen alltid funnits där. Under sin uppväxt i Moodrecht, som en av hans barndomskompisar har kallat ”en liten stad där det knappt finns någonting att göra”, var i stort sett det enda han gjorde att spela fotboll. Och det skulle komma att betala sig senare. När han var tolv beslutade sig PSV Eindhoven för att värva honom, men det skulle visa sig att han var mer än bara en talang. Likt många andra spelare med liknande bakgrunder hade han svårt att anpassa sig till den maskin en storklubb är och han beskrevs efter sitt första möte med den mentala coach han fått som väldigt arg.

Vid ett tillfälle var det det också riktigt nära att Depay lämnade PSV bakom sig. Enligt uppgifter var han, som den temperamentsfulle tonåring han var, efter att ha blivit bänkad i en ungdomsmatch på väg till tågstationen för att hoppa på första bästa tåg tillbaks till Rotterdam, där han tidigare spelat i Sparta Rotterdam. Längre än till perrongen hann han dock inte innan Joost Leenders, som av PSV utsetts till att ta hand om Memphis utanför planen, lyckades övertala honom att återvända, trots att han verkar ha tyckt att hans tränare rent ut sagt var en idiot.

Sedan den där dagen har det däremot gått snabbt för holländaren. Han har gått från klarhet till klarhet i PSV och fick debutera i A-laget redan som 17-åring, en debut han dessutom lyckades göra två mål i. Visserligen var det bara en träningsmatch, men det dröjde inte länge innan han också debuterat och gjort mål i Eredivisie. Han har bara 21 år gammal både vunnit ett VM-brons och den holländska skytteligatiteln. Bara det sistnämnda är det få som har lyckats med vid en så ung ålder. En av de som faktiskt har lyckats är den brasilianske Ronaldo. Än är Depay inte ens i närheten av den klass brassen visade upp under sina bästa stunder, men är han den drömjagare han påstår sig vara genom sin tatuering på bröstet lär han redan ha siktet inställt.

Leenders förtjänar att uppmärksammas

När nu sju år sedan det där första mötet har gått och han efter en skytteligavinst idag blivit klar för Manchester United har han förmodligen ett par personer att tacka. Men om det är någon som förtjänar lite extra uppmärksamhet är det utan tvekan Joost Leenders.

Utan Leenders snabba beslutsfattande är det tveksamt om PSV Eindhoven idag hade fått några 300 miljoner kronor. Utan hans inverkan är det frågan om Memphis hade fått chansen att skriva tweeten där han förkunnade att han nu kommer försöka vinna titlar med United. Och framför allt. Utan honom hade han förmodligen inte varit lika nära att nå den topp han varit fast besluten att nå, ända sedan den där dagen efter hans femtonde födelsedag.

[su_box title=”Källor” box_color=”#fc0600″ title_color=”#000000″ radius=”2″]The Guardian, Football-Oranje, Scouted Football och Four Four Two.[/su_box]

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply