Division 1-laget chockade Kalmar

Svenska Cupen – Grupp 7

Svenska Cup-grupp nummer 7 bjöd på en stor skräll i den första omgången. Bissarna från Nyköping, plockade på hemmaplan en blytung seger, när småländska Kalmar FF kom på besök. På lördagen tog också IFK Göteborg emot IK Brage på hemmaplan och där höll dock favoriterna, som vann med 2-0.

IFK Göteborg – IK Brage 2 – 0 (1 – 0)

IFK Göteborgs försäsong har varit mycket lyckad. På lördagen plockade man sin femte seger, när Superettan-laget IK Brage gästade Valhalla.

De 2120 åskådarna på plats, fick se Tobias Hysén öppna målskyttet efter endast tre minuters spel. Mikael Dyrestam nådde Tobbe Hysén med ett fint inlägg, där den sistnämnde kunde trycka in 1-0-målet med pannan.

I den första halvleken var det Blåvitt för hela slanten. Man skapade en hel del vassa målchanser framåt och skulle kanske gått in i paus med en större ledning. Emil Salmonsson och Mikael Dyrestam bidrog med mycket fart på högerkanten och slog in ett och annat vasst inlägg i boxen.

Brage, utan profilerna Dulee Johnson, Jan Tauer, hade inte alls mycket att säga till om i den första halvleken. Deras första, och enda, avslut på mål, kom i den 37:e matchminuten från dalmasarna som mest fick försvara sig under de första 45.

Den andra halvleken inleddes aningen stressat från hemmalagets sida och de grönklädda gästerna fick ett större bollinnehav. Chanserna uteblev dock och en kvart in i den andra, tog IFK än en gång över spelet och forcerade framåt. Efter många vassa målchanser utan resultat, skulle ett välförjänt och vackert mål falla in. I matchens 73:e minut, hittade Sam Larsson fram till Ludwig Augustinsson med en vin djupledsboll på vänsterkanten. Augustinssons efterföljande inlägg språngnickades elegant in i mål av Tobias Hysén som satte sitt och laget andra mål för dagen.

IFK tog en komfortabel och viktig seger i den första Svenska Cup-omgången och ställs i nästa vecka mot division 1-laget, Nyköping BIS, som så bekant segrande med siffrorna 2-1 mot Kalmar FF.

Nyköping BIS – Kalmar FF 2 – 1 (1 – 1)

Efter att Kalmar FF haft en starkt försäsongsinledning så var man än mer favoriter när man tog sig an division 1-laget Nyköpings BIS på bortaplan. Ett NBIS som är nykomlingar i den tredje högsta serien, efter att ha kommit etta i division två Södra Svealand förra året.

Men ett tillsynes ointressant och tamt Kalmar skulle öppna tävlingssäsongen på sämsta tänkbara sätt. Hemmalagets Calle Svensson öppnade målskyttet efter bara en kvart spelad, efter ett passivt agerande från bortalagets bägge mittbackar.

Kalmars passningsspel var inget att hurra för, men man började ändå komma in i matchen och skapa farliga möjligheter. Hemmalaget pressade högt och lyckades vid ett flertalet tillfällen stressa smålänningarna, som inte gjorde en särskilt lyckad match på söndagseftermiddagen.

En kvitteringen skulle dock falla in. Papa Diouf som var het under den första halvleken, skarvade in kvitteringen i den 30:e matchminuten och nu verkade Kalmar äntligen ha vaknat till. Så var det dock inte. Den första halvleken slutade 1-1 och i den andra skulle division 1-laget fortsätta att pressa på och fick också in ännu ett ledningsmål. Dago Fuenes trocklade sig förbi Paulus Araajuri och tryckte in 2-1 med vänsterfoten i den 50:e matchminuten.

Kalmar var inte särskilt nära på att utjämna tillställningen, utan det var hemmalaget som skulle hålla undan och plocka en rättvist och ack så viktig trepoängare. Glädjen var stor bland hemmaspelarna och den cirka ettusen åskådarna på läktaren, när Nyköping BIS stod för omgångens skräll i Svenska Cupen.