Det öppna brevet till Ronaldo

I veckan mötte Real Madrid Ludogorets i Champions League där spanjorerna vann med 1-2 efter att Ronaldo och Benzema stått för vars ett mål. Men det var inte spelet på planen som väckte uppmärksamhet i media efter matchen. Det var Cristiano Ronaldos uttalande om matchbilden. ”Det var inte fotboll som spelades på planen, det var rugby” berättade portugisen efter matchen som fick ta emot hårda tacklingar från det bulgariska laget.
 
  Under måndagen publicerade den föredetta rugbyspelaren och numera journalisten Fermín De La Calle ett brev på sin blogg på Eurosport där han ifrågasatte Ronaldos uttalande och berätta om hur sporten egentligen är

”Kära Ronaldo
 
Jag skriver detta brev som en rugbyspelare. Förra onsdagen gick du ut med, i mitt tyckte, negativa och konstiga uttalanden angående en fotbollsmatch. ”Det såg mer ut som rugby än fotboll” då en motståndare sparkade på dig utan att ha chans att ta bollen. Jag vill klargöra för dig att det är strängt förbjudet att sparka en spelare i rugby. Alla typer av aggresioner mot andra spelare resulterar direkt i utvisning. Jag vill även berätta för dig att förutom att spelaren blir straffad av klubben och spelarkommitén utesluts han även från omklädningsrummet efter matchen och måste be om ursäkt till sina lagkamrater för att han lämnat de i underläge så att de måste arbeta och kämpa extra mycket under den kommande veckan. För oss spelas matcherna under hela veckan (på träningarna) och även på helgdagarna när vi repeterar inför matchen.
 
  Rugby är en kontaktsport, den är tuff och aggresiv men inte våldsam. I rugby finns det hederliga regler och man alltid ska visa stor respekt för både sina medspelare och sina motståndare, detta innebär att du aldrig kommer att se en spelare filma eller vara våldsam mot någon annan. Det sägs ofta att den enda lögn som är tillåten i rugby är att säga till läkaren att man kan fortsätta, även om kroppen säger emot. I helgen som var blev en spelare träffad i ansiktet, han bröt sitt käkben men fortsatte ändå att spela i en timme för att inte lämna sitt lag i underläge.
 
Du har sett att vi bär nummer på våra tröjor för att indikera vilken position vi har på planen, men vi har inte våra namn på ryggtavlan. Det är inte viktigt att se vem som är vem, det viktiga är att man gör sitt arbete, bara sitt eget arbete, men att man verkligen gör det. Så när någon gör något bra så hyllar vi inte spelaren eller namnet, vi firar alla tillsammans för att jobbet alltid görs. Därför ges det aldrig ut några guldbollar eller utses några skytteligavinnare. Utöver det så tilltalar vi domaren med ”sir” (herre), dock är det bara kaptenerna som tilltalar domaren under matchen och vi anklagar aldrig honom för att göra fel då vi är medvetna om att vi gör fel fler gånger än vad de gör. 
 
Jag skulle säga att det är väldigt mycket kontinuitet i rugby, vår filosofi gör att spelet alltid är igång. Så när du ser en tackling kommer du se att tacklaren alltid släpper den tacklade spelaren direkt efter händelsen. Den tacklade spelaren som faller till marken släpper alltid bollen då bollen alltid måste vara i spel tills det att domaren blåser, detta gör att vi uppfyller sportens viktigaste pelare: det bästa laget vinner alltid. 
 
Spelförstörande saker är strängt förbjudna och på grund av det kommer du aldrig att se rugbyspelare slösa tid eller låtsas att han är skadad. På grund av det finns det risk att det börjar blöda då han är skadad, men så fort han har repat sig är han tillbaka i spel för att hjälpa sina lagkamrater.
 
  I rugby är motståndaren din motståndare på planen och din vän utanför. Han är aldrig din fiende då vi delar samma passion och vi respekterar varandra utanför planen. I rugby gör vi en ”Pasillo” för moståndarna, kvittar om vi vinner eller förlorar och efter att ha gett allt i matchen tar vi några öl tillsammans. På grund av detta tycker jag att ditt uttalande var olyckligt och jag förstår om du inte är så kunnig om våran sport och på grund av det skulle jag vilja bjuda in dig till att spela en rugbymatch var och när du vill. Du och alla andra som vill delta kommer alltid att vara välkomna. Och naturligtvis får du följa med och ta några öl efter matchen”.
 
 
Källa: eurosport.es
bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply