De tappar Spanien om Katalonien blir självständigt

bet365

Idag kan Spaniens framtida fotbollshistoria avgöras. I Katalonien ska regionval hållas – vilket kan avgöra om regionen blir självständig. Skulle man bli det riskerar FC Barcelona kastas ur La Liga, samtidigt som Spanien tappar flera viktiga spelare.

Under söndagen hålls regionvalet i Katalonien, där det troligtvis kommer avgöras om regionen kommer bli självständigt från Spanien eller inte. En fråga som orsakat huvudbry inom den spanska politiken i många år. Den katalanska regeringen är för och vill ha en folkomröstning om fallet, men den spanska centralmakten är emot.

FC Barcelona kan kastas ur

För de katalanska storklubbarna FC Barcelona och Espanyol kan det här komma att betyda att man tvingas byta liga, isåfall troligtvis till Ligue 1. För ett par dagar sedan bekräftade nämligen La Liga-ordföranden Javier Tebas att de båda klubbarna förmodligen inte kommer tillåtas i La Liga. – Regeln är tydlig, de enda icke-spanska klubbarna som får spela i La Liga är klubbar från Andorra. La Liga kommer då att bli en liga utan katalanska klubbar, sa Tebas då.

Fem spelare stoppas från spel med Spanien

Men vad skulle en självständighetsförklaring av Katalonien innebära för Spanien, som har flera katalanska spelare i truppen? I den senaste truppen fanns hela fem spelare med från regionen i nordöstra Spanien, fem spelare som Spanien i framtiden alltså riskerar att tvingas klara sig utan.

Fyra av fem tillhör Barca

De fem spelarna är Gerard Pique, Sergio Busquets, Cesc Fabregas, Marc Bartra, Jordi Alba. Alla utom Cesc Fabregas, som tidigare spelat för klubben, representerar dessutom Kataloniens stora flaggskepp FC Barcelona. Utöver dessa fem spelare finns dessutom Andres Iniesta, som bott i Katalonien sedan 1996 då han som 12-åring kom till ”Barcas” ungdomslag.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply