Bekväm Kalmar-seger i avskedsmatch

Nanne Bergstrand och Henrik Rydström hyllades till skyarna i sina respektive sista matcher i Kalmar FF och i säsongens sista allsvenska drabbning. Banderoller skyltades och ramsor skanderades under 90 minuter på ett lagom fullt Guldfågeln Arena, där hemmapubliken dock skulle få syna, som Nanne Bergstrand uttryckte det, ”säsongens sämsta 20 minuter” från sina rödvita hjältar.

Gästerna från Hällevik tog nämligen kommandot och skulle spräcka Lars Cramers nolla efter dryga fyra minuter. Efter en tilltrasslad situation och ett passivt agerande av hemmaförsvaret, kastade sig Pär Ericsson fram och petade in 1-0 för de gulklädda. Därefter var samme Ericsson ytterst nära på att utöka efter att man återigen slarvat i Kalmar-försvaret.

Men hemmalaget kom sedan tillbaka och skulle ta över matchen helt. 26 minuter in i den första halvleken, snappade David Elm upp bollen och rullade retligt långsamt in kvitteringen och sitt sjätte mål för säsongen. Bollen studsade Kalmars väg, innan den forne Fulham-spelaren lirkade in bollen med vänsterfoten. Kalmar hade tagit över tillställningen och några minuter innan paus revs Jonathan McDonald ner i straffområdet. Domare Pandzic var snabb med att peka på straffpunkten och hemmalaget fick chansen från elva meter.

Henrik Rydström fick inte chansen att kliva fram i sin avskedsmatch, utan i stället kunde hans kollega, Tobias Eriksson, hur säkert som helst placera in 2-1-målet bakom en chanslös Mattias Asper. Kalmar fortsatte att skapa chanser, där bortalagets Ekenberg var så när på att elegant nicka in bollen i eget mål på en frispark – men den räddande ängeln den gången, var Mattias Asper.

I den andra var det Kalmar FF för hela slanten. Mjällby skapade knappt något framåt, medan hemmalaget ständigt hotade i sin offensiv. Jonathan Ring och Jonathan McDonald var båda heta framåt, men skulle inte riktigt få till avsluten och de sista tillslagen. Den sistnämnde, costaricanen, revs ner flera gånger under mötet efter ett flertalet efterslängar, men har fortfarande endast stått för fyra mål i Kalmar-tröjan, sedan han kom inför säsongen 2012.

Mjällby var aldrig nära en kvittering och hemmalaget kunde spela av mötet och plocka med sig alla tre pinnar. Efter 13 säsonger i Kalmar FF, hyllades Nanne Bergstrand med stående ovationer de sista minuterna och så även Henrik Rydström som har tillhört Kalmar FF sedan 1993.

Kalmar gjorde därmed sin bästa säsong, poängmässigt, sedan SM-guldet 2008, då man i år skrapade ihop 52 poäng som innebär en fjärdeplats i tabellen. Mjällby har sedan tidigare säkrat sitt kontrakt men tappade en placering då man lägger sig på en elfte plats med 36 poäng i Allsvenskan 2013.