Bale segerskytt på Upton Park

Innan matchen blåstes igång på Upton Park hyllades Hammerslegenden Bobby Moore efter hans bortgång för 20 år sen. Efter stående ovationer i en minut för den förre West Ham-försvaren följde en sektion i hemmapubliken upp med ett mäktigt tifo med texten ”Moore 6”. En fin inramning på denna kvällsmatch.

Matchen sparkades igång och det var bortalaget Tottenham som tog tag i taktpinnen från start. Redan i den 13:e minuten skulle Gareth Bale hitta nätmaskorna bakom Jussi Jääskeläinen vilket var walesarens 14:e mål för säsongen. Efter att Adebayor hållt tillbaka Demel gick bollen via West Ham-försvararen till Gareth Bale som löpte in i banan och tryckte av. Han har nu gjort elva mål på de senaste 13 Premier League-matcherna

Efter målet slog Tottenham av på takten och West Ham åt sig så smått in i matchen och började äga mer och mer boll. I den 25:e minuten tacklade Scott Parker vårdslöst Andy Carroll i straffområdet, domaren Howard Webb pekade på straffpunkten. Samme Carroll stegade fram och dunkade in 1-1 bakom en chanslös Hugo Lloris.

Halvidsresultatet skrevs till 1-1 i en rätt så händelsefattig halvlek, men ett rättvist resultat så långt.

West Ham fortsatte att mala på i de inledade minuterna av andra halvlek. Efter 58 minuters spel hittade ytterbacken O’Brien fram med en djupledsboll till Joe Cole som hade smugit sig in bakom ett passiv Tottenham-försvar. Cole tog emot bollen vände upp och satte kliniskt 2-1 till Hammers.

Villas-Boas valde att stuva om laget och tog ut en för dagen blek Lewis Holtby och in kom isläningen Gylfi Sigurdsson och då blev det fart på Tottenhams maskineri. Man började rada upp chanser och en Adebayor utan form hade i princip öppet mål när bollen studsade ut till honom efter Sigurdssons stolpskott. Men togolesen nickade rakt på Jääskeläinen vilket var helt ofattbart. Bale sköt, Caulker nickade men bollen ville inte in då en Jussi Jääskeläinen storspelade för dagen.

Till slut fick ändå finländaren kapitulera, Bale slog frisparken som studsade på flera West ham-spelare i en rörig situation. Bollen hamnade till slut framför Sigurdssons fötter som med hjälp av stolpen krigade in 2-2 från nära håll med en kvart kvar att spela.

Pressen fortsatte och bortalaget letade febrilt efter ett segermål och det skulle även komma. Villas-Boas och Tottenham-bänken skrek ut sin glädje när Bale med en drömträff i den 90:e minuten dundrade in segermålet 3-2 rakt upp i krysset. Tottenham tog därmed tre viktiga poäng i kampen om Champions League-platserna och tack vare vinsten tog sig Tottenham förbi Chelsea och upp på en tredjeplats i Premier League.